Sănătatea orădeană intră în perioadă de testare. Invitat să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la noua lege a Sănătăţii, aflată încă în dezbatere, într-o conferinţă susţinută marţi la sediul PNL Bihor, dr. Gheorghe Carp, fost viceprimar, proaspăt numit manager interimar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a spus că "anul 2012 se anunţă unul dificil pentru domeniul Sănătăţii".

Carp a afirmat că, pentru a profita la maximim de prevederile normativului, muncipalitatea va experimenta fiecare dintre cele două forme de organizare a spitalelor permise de lege: fundaţie, respectiv societate comercială. "Organizarea unui spital ca fundaţie are atât avantaje, pentru că nu este plătitor de TVA, cât şi dezavantaje, pentru că i se îngrădeşte libertatea de mişcare. Vom amplica ambele variante, astfel încât un spital va funcţiona ca fundaţie, iar altul ca societate comercială. După un an vom trage linie şi vom vedea care model se potriveşte mai bine pentru Oradea", a spus directorul Gheorghe Carp.

Fostul vicerimar a spus că organizarea unui spital ca societate comercială are avantajul de a putea dezvolta servicii mult mai uşor, dar în acelaşi timp, dezavantajul că devine automat plătitor de TVA.

Carp a refuzat să nominalizeze care spital orădean va deveni fundaţie şi care va fi societate comercială, decizia urmând să fie luată în cadrul unor consultări la vârful Executivului local.