Campania de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului desfăşurată în Oradea diferă substanţial de ceea ce se întâmplă la scară naţională. Până acum, cel puţin, în bine!

Miercuri, în a patra zi de când în laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu a fost pusă în funcţiune aparatura PCR pentru depistarea COVID-19 achiziţionată din Coreea de Sud prin eforturi strict locale, o parte din capacitatea de testare a acesteia a fost folosită pentru a verifica starea de sănătate a personalului secţiilor de Boli Infecţioase, de la medici la îngrijitoare.

"Azi am testat o parte din angajaţii de la Infecţioase şi în cazul tuturor rezultatul este negativ. Asta înseamnă că niciunul nu a fost contaminat, sunt sănătoşi", a declarat o sursă a BIHOREANULUI.

Aceasta nu a precizat numărul angajaţilor testaţi şi nici numărul total al testărilor efectuate la Oradea în cursul zilei de miercuri, dar a adăugat că, pe lângă cadrele de la Infecţioase, au fost testaţi şi pacienţi, inclusiv "unii aduşi de la Spitalul Judeţean cu febră".

În breasla medicală orădeană, rezultatul testărilor de miercuri a întărit moralul medicilor şi asistentelor. "Aceasta este o probă că personalul de la secţiile de Boli Infecţioase a ştiut să gestioneze calm situaţia, în condiţiile în care a avut de tratat 7 pacienţi confirmaţi, primul din 13 martie, plus zeci de suspecţi", spun sursele ziarului.

În prezent, numărul pacienţilor de la Infecţioase este, potrivit surselor BIHOREANULUI, de 27 persoane (7 confirmaţi şi ceilalţi suspecţi), constant de săptămâna trecută.

În mod rezonabil - întrucât au lucrat cu aceiaşi pacienţi, în acelaşi mediu şi cu acelaşi echipament - se presupune că şi restul angajaţilor celor două secţii sunt neinfectaţi, dar vor fi şi ei supuşi testărilor, pe rând.

Pe de altă parte, faptul că niciuna dintre cadrele secţiilor de Boli Infecţioase testate până acum nu a fost depistată cu coronavirus pare să indice că măsurile speciale aplicate în spitalele orădene încă de săptămâna trecută au fost eficiente.

În prezent, în România sunt închise mai multe spitale din cauză că peste 100 de cadre medico-sanitare au fost infectate, între acestea fiind Spitalul Judeţean din Suceava, Spitalul MAI Dimitrie Gerota şi chiar Spitalul Militar din Focşani.