Orădenii care în perioada următoare vor rămâne cu pubelele negolite în fața caselor n-ar trebui să se grăbească să facă o reclamație. Vina s-ar putea să le aparțină!

Reprezentanți ai firmei de salubritate RER Vest și ai depozitului de deșeuri Eco Bihor vor relua controalele în pubelele orădenilor, pentru a afla dacă aceștia respectă sau nu colectarea separată. Cei prinși că amestecă gunoaiele nu vor fi educați cu amenzi, ci cu vorba bună...

Materie primă pentru compost

În perioada următoare, echipe formate din reprezentanți ai celor două firme care gestionează deșeurile orădenilor, adică RER Vest, compania responsabilă de colectarea lor, și Eco Bihor, firma care le sortează și le valorifică, vor lua la pas orașul, pentru a afla cum aruncă oamenii gunoaiele.

Pentru început, vor fi controlate pubelele maro ale orădenilor de la case, adică cele în care cetățenii trebuie să arunce exclusiv deșeuri biodegradabile: resturi vegetale (frunze, rămurele, crengi mărunțite, iarbă cosită, plante de casă), zaț de cafea, resturi de ceai (fără plicuri din plastic), cereale (orez, ovăz, făină, paste etc.), coji de ouă, resturi de pâine, fructe și legume, proaspete sau gătite, șervețele din hârtie folosite (fără resturi de sânge sau chimicale).

Dacă sunt colectate și transportate separat la depozitul județean de deșeuri, aceste resturi sunt maturate și transformate în compost - un îngrășământ vegetal. Orădenii pot chiar să-și facă singuri compost, dar trebuie să țină cont că procesul nu este chiar așa simplu precum ar părea, necesitând răbdare și puțină îndemânare.

Mesaje de avertizare

Când vor găsi în pubele și alte deșeuri decât cele biodegradabile, echipele de control vor lipi pe recipiente autocolante care avertizează proprietarul lor că nu a respectat colectarea separată, așadar gunoaiele nu vor fi ridicate.

La verificările făcute anul trecut, cele mai frecvente greșeli identificate de echipele RER Vest - Eco Bihor au fost colectarea bio-deșeurilor în saci de plastic, care nu-și au locul în pubelele maro. Resturile biodegradabile trebuie fie aruncate vrac în pubelă, fie cu saci de hârtie sau din alte materiale care se descompun, în mod natural.

În pubelele maro nu se aruncă nici resturi din carne, oase sau brânzeturi, pentru că aceste alimente, chiar dacă se descompun, atrag dăunătorii și pot compromite compostul.

Orădenii care au animale de companie trebuie să țină cont și că, deși sunt biodegradabile, nici excrementele nu pot fi aruncate în pubelele maro, pentru că pot conține paraziți care, de asemenea, ar contamina compostul în care această fracție se transformă.

Fără haine, pietre sau nisip

Hainele nu-și au nici ele locul în pubela de „bio”, chiar dacă sunt confecționate din fibre naturale, pentru că au fermoare, nasturi, etichete sau imprimeuri din plastic. Locul deșeurilor textile este în containerele metalice anume amplasate de Primărie prin tot orașul. Nici pietrișul, nisipul, pământul ori alte resturi măturate de prin curte nu se aruncă în pubela maro, ci în pubela neagră, destinată deșeurilor reziduale.

Toate regulile colectării separate a deșeurilor pot fi descoperite în ghidul anume realizat de RER Vest, disponibil pe site-ul companiei de salubritate. Lectură obligatorie pentru cei care nu vor să rămână cu gunoaiele la poartă...


ÎN 5 FRACȚII

Cum aruncăm?

Regulamentul de salubritate al Oradiei prevede că toți locuitorii sunt obligați să arunce deșeurile în 5 fracții.

Pe lângă biodegradabile, se mai colectează separat deșeurile din plastic și metal, care se aruncă în pubela sau sacul galben (PET-uri, pungi, doze de aluminiu, cutii de conserve, caserole, recipientele produselor cosmetice sau de curățenie, cutii de lapte sau iaurt etc.), resturile din hârtie și carton (ziare, reviste, cărți, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutiile cerealelor etc.), al căror loc este în sacul albastru sau în igluurile de aceeași culoare răspândite prin oraș, și sticlele, care se aruncă în pubelele verzi.

Gunoaiele care nu pot fi reciclate sau valorificate se aruncă în pubela neagră (resturi de produse lactate și de carne, chiștoace, scutece, tampoane, șervețele folosite, conținutul sacului de aspirator, păr și blană, cenușă etc.).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!