Mai bine de 100 de orădeni au participat marţi seară la comemorarea tinerilor morţi pe 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv şi apoi, timp de câteva luni, în spitalele din Bucureşti, dând astfel curs unei invitaţii lansate de comunitatea locală "Suntem voci, nu voturi".

Vreme de trei ceasuri, între orele 18.00 şi 21.00, oamenii s-au perindat în faţa micului altar pe care tot ei l-au încropit în faţa statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, aprinzând lumânări şi candele în memoria celor 65 de tineri care şi-au pierdut viaţa, rugându-se pentru sufletele acestora, dar şi pentru sănătatea celor aproape 150 de răniţi şi pentru pacea familiilor tuturor.

A fost, de fapt, un fel de priveghi, 20-30 dintre participanţi petrecând un ceas - două în faţa şirului de candele ce luminau un banner alb inscripţionat #Colectiv, cu chipurile şi numele celor 65 de tineri morţi şi cu deja celebrul motto "The day we give in is the day we die" (ziua în care cedăm e ziua în care murim) - titlul albumului trupei Goodbye to Gravity, lansat în acea seară fatidică de 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean.

La comemorare a ţinut să participe şi o familie din Aleşd cu un băiat de 12 ani căruia părinţii i-au explicat semnificaţia gestului lor chiar în faţa "altarului". "Copilul nostru este abia în clasa a VI-a şi deja ne întreabă când vom pleca din ţară sau când va avea el voie să plece", a explicat BIHOREANULUI Cristian Ardelean. "E foarte trist unde a ajuns ţara aceasta. Ne întrebăm dacă se poate mai jos de atât şi aflăm că se poate", a mai spus bărbatul.

De altfel, orădenii prezenţi au discutat mult despre cauzele dramei de la Colectiv: corupţia şi incompetenţa din Guvern, din instituţiile locale, din ISU, din sistemul sanitar, toţi considerând că tragedia de acum trei ani, în loc să pună capăt acestor racile, a fost ignorată de cea mai mare parte a societăţii, astfel că în prezent ele sunt dublate de "o nesimţire şi o ticăloşie mai mari decât oricând", după cum s-a exprimat un bărbat, revoltat de refuzul premierului Viorica Dăncilă de a transmite un mesaj uman pentru familiile victimelor şi pentru societate.

"Cei care ne conduc acum sunt mult mai corupţi şi mult mai ticăloşi decât cei care conduceau ţara în 2015. Nici nu le trece prin cap să modernizeze spitalele, să îmbunătăţească educaţia, să facă şosele. Au mărit salariile la medici şi la profesori numai ca să le închidă gura, dar sănătatea, învăţământul şi infrastructura sunt la fel de proaste, dacă nu cumva chiar mai rele decât erau. Şi "Ei" au o singură grijă: să fure fără să facă puşcărie", a comentat o tânără.

"Corupţia ucide! E un adevăr, nu un slogan", a spus şi un bărbat, pe cât de scurt pe tot atât de ferm.

Comemorarea a fost "monitorizată" de pe marginea dinspre Palatul Ulmann a Parcului 1 Decembrie de echipaje ale Jandarmeriei, fără să fi fost nevoie, fireşte, de intervenţia acestora.