Nu mă încântă să vorbesc despre persoane. Prefer să-mi spun părerea cu privire la atitudini, acţiuni şi, dacă se poate, idei. Sunt oarecum stânjenit, aşadar, că vorbele de mai jos se referă la persoana preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, poate mai mult decât la acţiunile şi ideile sale. Dar oare îmi puteţi băga de vină? Reţineţi nişte idei, altele decât fixaţia "jos Bolojan!", pe care acesta să le fi consacrat? Vă amintiţi nişte reuşite ale acestuia în folosul comunităţii? L-aţi văzut bătându-se pentru, de pildă, drumul de Beiuş, podul Densuşianu ori mult-promisa sală polivalentă?

Răspunsul e, din păcate, negativ. Preşedintele PSD Bihor are treburi mult mai importante, şi anume să spună "nu" ori de câte ori marele său adversar, primarul Oradiei, cu bunele şi cu relele lui, face ceva, încearcă să pornească sau să finalizeze un proiect.

Aşa a găsit domnul Mang de cuviinţă să procedeze şi pe ultima turnantă a campaniei pentru Oradea Mare. L-a îmbrăţişat pe "nu", speriat că Bolojan ar putea convinge cetăţenii să se unească în jurul unui proiect care, poate (la ora asta nu ştiu), e prea revoluţionar pentru prezent. Cert e că, plagiindu-şi şeful de partid, care toată toamna anului trecut ameninţa că România va înceta să existe dacă la cârma ei ajunge un neamţ, că însăşi ortodoxia neamului va fi răstignită de luteranul Johannis şi că acesta va vinde Ardealul ungurilor, Mang n-a găsit în campania de unificare Oradea-Sînmartin nimic mai inteligent decât să alimenteze spaime. Fiindcă pe orădeni nu-i mai poate păcăli, a repetat întruna sperietoarea cu majorarea taxelor şi impozitelor locale în Sînmartin, mizând pe ignoranţa locuitorilor din mediul rural. Cam primitivă strategie pentru un ditamai profesorul universitar!

Dacă activiştii PSD cred că aşa ajung la progres, eu consider că, dimpotrivă, pe termen lung nu au decât de pierdut. Anul viitor, de pildă, când vor fi alegeri, cam în fundul gol în lipsa unor realizări guvernamentale pentru Oradea şi Bihor, necum ale lor personale, cam cu ce "program" vor îmbia alegătorii viitorii pretendenţi social-democraţi la Primărie şi la Consiliul Judeţean? Chiar se amăgesc că discursul anti-Bolojan le va fi de ajuns?

E problema pesediştilor că preferă s-o ia la vale cu Mang în frunte. Dar e şi problema mea că şeful PSD Bihor a jucat o carte străină lor, boicotând referendumul la fel ca partidele maghiare, care măcar au anunţat că se opun Oradiei Mari cu o logică: pentru a nu scădea procentul şi, implicit, influenţa ungurimii la nivelul oraşului.

Spre deosebire de maghiari, preşedintele PSD Bihor s-a umplut însă de ridicol. În lipsă de contraargumente pertinente, a ameninţat că unde-l prinde pe Bolojan acolo îl face praf pentru ca, taman la final, să absenteze, curajos-nevoie mare, de la confruntarea la care îl provocase. A preferat să fie laş decât, să zic pe înţelesul tuturor, să ia "bătaie"...