"Vrem ca la 1 ianuarie 2016 Oradea să fie un oraş fără maidanezi pe stradă", a declarat, marţi, primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Municipalitatea îşi doreşte să atingă acest obiectiv prin extinderea programului de cipare şi sterilizare a câinilor în toată Zona Metropolitană Oradea. Pentru a sprijini comunele în rezolvarea acestei probleme, maidanezii strânşi în comunele vecine, dar şi câinii pe care stăpânii nu îi mai doresc, vor fi preluaţi de Administraţia Domeniului Public la adăpostul "Grivei" din strada Coriolan Hora.

Primele localităţi în care va fi "exportat" programul de colectare a câinilor vor fi comunele Ineu, Sânmartin şi Oşorhei. "Treptat, parteneriatul se va extinde, astfel încât în fiecare an acesta să includă alte două comune", a spus Bolojan.

Ridicaţi în 24 de ore...

În paralel, ADP va intensifica acţiunea de strângere a maidanezilor de pe domeniul public. Zilnic, între orele 8 şi 18, trei echipe de hingheri adună câinii comunitari din oraş. Echipele de strângere vor trata sesizările făcute de orădeni cu prioritate şi vor ridica maidanezii de pe domeniul public cel târziu a doua zi de la primirea apelului telefonic.

"Orădenii care văd câini abandonaţi pe domeniul public pot suna la numărul de telefon 0733.055.540 iar ADP îi va ridica în cel mult de 24 de ore", a garantat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Pregătiţi pentru adopţie

Câinii ridicaţi de pe domeniul public vor fi duşi în adăpostul "Grivei", unde vor fi cipaţi şi sterilizaţi în aşteptarea adopţiei. Adăpostul are o capacitate de circa 450 de locuri, dintre care sunt ocupate circa 300. Conform evidenţelor, lunar, din adăpost sunt adoptaţi circa 60 de câini. Alţi 60 au fost adoptaţi de orădeni cu păstrarea în adăpost.

"Omul vine sâmbăta, se joacă cu câinele, îl plimbă dacă doreşte, iar noi îl ţinem în adăpost, deocamdată fără plată, pentru că Hotărârea de Consiliu Local care prevede acest lucru a fost suspendată de instanţă", a declarat Andrica.

Numărătoarea continuă...

Pentru a avea o evidenţă cât mai exactă a câinilor de pe raza municipiului, Primăria a demarat pe 15 iulie, după cum se ştie, o acţiune de recenzare a acestora. Recensământul câinilor a început din zona de case de la periferia oraşului şi avansează spre centrul municipiului.

Până în prezent au fost luaţi în evidenţă şi cipaţi 948 de câini. Dintre aceştia, doar pentru 160 de câini proprietarii s-au declarat de acord cu sterilizarea. Pentru ceilalţi 788 de câini de companie, orădenii au ales să plătească taxa de 100 lei pe an. Banii vor strânşi vor fi alocaţi ADP pentru îmbunăţirea condiţiilor oferite de adăpostul "Grivei".