Preşcolarii şi elevii şcolilor din Bihor se vor întoarce, din 14 septembrie, în clase, au anunţat, luni, într-o conferinţă comună prefectul Dumitru Ţiplea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, directoarea DSP Bihor, Daniela Rahotă, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Acesta din urmă a anunţat că municipalitatea alocă 330.000 de euro pentru ca şcolile din Oradea să achiziţioneze dezinfectaţi, dar şi măşti textile reutilizabile pentru profesori şi toţi elevii. Măsura ar urma să fie extinsă în tot judeţul, potrivit prefectului Dumitru Ţiplea. 

"Măsură curajoasă". Nu toate şcolile sunt pregătite

"Avem peste 90.000 de copii care urmează să revină la şcoli, am căutat variante pe jumătate de clasă, cu clasa întreagă, cât online, cât în clasă. Am ajuns la concluzia că în judeţul Bihor ar trebui să revenim la şcoală în clasă cu toţi copiii, evident, respectând toate normele de protecţie sanitară", a declarat Ţiplea, adăugând că a dispus constituirea unei comisii cu reprezentanţi ai IŞJ, DSP şi ISU care să verifice şi să ofere consultanţă şcolilor din judeţ.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a spus că "majoritatea persoanelor implicate în fenomen sunt dornice de a începe şcoala cu participare fizică directă". 

"Peste 75% din unităţile de învăţământ din Bihor sunt pregătite să reia activitatea fizic în şcoală", a spus Blage, fără să precizeze ce înseamnă această pregătire. "Defalcat, pe mediul urban şi rural, există anumite deosebiri care derivă din condiţiile specifice. În judeţ (n.r. – în afara Oradiei), peste 82,5% sunt pregătite să reia, avem 17,5% unde există şi opţiunea pentru scenariul galben în care o parte de elevi ar participa la şcoală online. Însă noi susţinem cu tărie că este bine să adoptăm măsura curajoasă de a încerca să-i aducem pe toţi elevii în sălile de clasă", a continuat acesta. 

În Oradea, însă, situaţia este "mai complicată", a subliniat inspectorul şef, "datorită numărului mare de elevi din şcoli şi din formaţiunile de studiu". 

Există şi varianta hibrid

Chiar şi aşa, autorităţile locale au decis, deci, începerea şcolii cu reîntoarcerea preşcolarilor şi elevilor în sălile de clasă. Totuşi, în cazul în care unii dintre părinţi vor fi reticenţi, IŞJ Bihor s-a angajat că şcolile vor transmite cursurile şi online.

În următoarea săptămână, toate unităţile de învăţământ din Bihor vor face recensământul elevilor care vor merge la şcoală, respectiv al celor pe care părinţii preferă să-i ţină acasă şi care vor urmări lecţiile pe internet. După ce vor cunoaşte numărul elevilor care vor merge fizic la şcoală, şcolile vor decide dacă îi duc deodată sau în ture, ţinând cont de distanţa pe care o pot asigura între bănci, a explicat, ulterior, la solicitarea BIHOREANULUI, şeful IŞJ Bihor. 

Unele şcoli, cu săli mai mici, ar putea opta pentru un învăţământ hibrid la anumite clase, adică cu o parte din elevi la şcoală, iar alţii acasă, urmărind în direct lecţia. "Încercăm pe cât mai mulţi să-i aducem la şcoală. Dar unde sunt probleme de spaţiu, vom organiza aşa-numitul scenariu galben", a precizat Blage.

Decizia finală va depinde şi de normele sanitare pe care le va elabora Ministerul Sănătăţii. 

Cu reguli de igienă, dar fără toalete conforme

Prezentă la conferinţă, dr. Daniela Rahotă a spus că – în urma celei mai recente analize făcute de Direcţia de Sănătate Publică Bihor – un număr de 34 de clădiri ale unor unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, numărul acestora fiind în scădere. "Motivele sunt vechi, adică lipsa grupurilor sanitare conforme", a spus Rahotă. 

Totuși, autorităţile nu au considerat că e necesar ca în acele clădiri să nu se ţină orele fizice, ci, din contră, militează pentru deschiderea anului şcolar în toate clasele din judeţ. Întrebată de jurnalişti cum se vor putea respecta regulile de igienă în acele clădiri, Rahotă nu a dat un răspuns clar. 

Pe de altă parte, ea a precizat că, potrivit noii legislaţii, copiii vor fi obligaţi să prezinte dovadă de vaccinare sau revaccinare. 

Oradea: 330.000 de euro pentru dezinfectanţi şi măşti

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că şcolile din Oradea vor primi, de la Primărie, bani pentru achiziţionarea de dezinfectante (pentru mâini, dar şi produse de tip biocid pentru suprafeţe), dar şi pentru achiziţionarea a câte 5 măşti textile pentru fiecare cadru didactic şi fiecare elev.

Într-o primă fază, municipalitatea va aloca în acest sens 330.000 de euro. "Am avut două opţiuni: să achiziţionăm măşti chiurgicale sau să achiziţionăm măşti textile. Având în vedere că cele chirurgicale sunt standard, nu ţin cont de vârstele copiilor, şi având în vedere dificultatea de menţinere a acestora pe feţele copiilor am decis să achiziţionăm măşti textile", a explicat edilul. 

Totodată, potrivit acestuia, la IŞJ Bihor există o rezervă de 100.000 de măşti care vor fi distribuite şcolilor care nu vor reuşi să facă aceste achiziţii până pe 14 septembrie. 

Primăria Oradea a decis să nu finanţeze şi aplicarea unor panouri despărţitoare pe băncile elevilor. "Am luat decizia ca în Oradea să nu montăm policarbonat sau plexiglas între elevi pe bănci. În condiţiile în care stau doi într-o bancă, ar fi fost o măsură ineficientă. Elevii vin împreună şi pleacă împreună, stau în pauze împreună. În plus, ele pot fi un pericol pentru copii dacă nu au o anumită flexibilitate. Ar fi şi o cheltuială inutilă, presupunând găurirea tuturor băncilor", a precizat Ilie Bolojan. 

Ţiplea: Şi în judeţ primăriile vor asigura materiale de protecţie

Totodată, municipalitatea va cumpăra, la recomandarea DSP, cinci nebulizatoare, care să fie folosite pentru dezinfectarea şcolilor unde apar infectări.

Edilul a adăugat că, în condiţiile în care achiziţiile de echipamente IT se vor putea deconta din fonduri europene, municipalitatea orădeană va depune proiecte pentru astfel de achiziţii, astfel încât şcolile să-şi îmbunătăţească calitatea învăţământului online, dacă şi acolo unde va fi cazul. 

Pe de altă parte, prefectul Dumitru Ţiplea a spus că achiziţiile de materiale de protecţie vor fi obligatorii şi pentru celelalte primării din judeţ. "După modelul Oradiei, vom implementa şi în judeţ finanţarea dezinfectanţilor şi măştilor pe care le vor purta copiii (n.r. de către primării). În plus, fiecare primărie va trebui să aibă contract cu un medic sau asistent pentru monitorizarea zilnică a copiilor", a spus Ţiplea. 

Luni dimineaţa, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei să emită ordinul comun care să prevadă condiţiile în care reîncepe şcoala pe 14 septembrie şi măsurile care trebuie respectate, ordinul urmând să fie publicat marţi.