Un TIR amenajat ca o unitate mobilă pentru terapie intensivă cu o capacitate de 12 locuri a fost adus marţi seară de la Timişoara şi parcat în curtea Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea.

"O soluţie de rezervă"

Autospeciala care aparţine Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost solicitată pentru a suplimenta, la nevoie, necesarul de locuri până la finalizarea lucrărilor de amenajare a unei secţii de Anestezie Terapie Intensivă cu 10 paturi pentru bolnavii Covid-19.

Miercuri, la prânz, în secţia ATI erau doar două paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi. "TIR-ul a fost solicitat ca o soluţie de rezervă în cazul în care necesarul de paturi de terapie intensivă ar depăşi brusc capacitatea spitalelor din Oradea. În acest moment, numai în spitalul municipal sunt internaţi 102 pacienţi cu Covid-19, din care 16 vaccinaţi, iar pe secţia ATI avem 8 pacienţi din care unul singur vaccinat", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană.

Contra-cronometru

Miercuri, la prânz, muncitorii lucrau la amenajarea unei secţii de terapie intensivă pentru pacienţii Covid-19 la etajul patru al spitalului pentru a fi în proximitatea secţiei ATI a spitalului. „În momentul de faţă capacitatea spitalului este de 24 de paturi ATI şi un incubator, din care zece paturi sunt pentru pacienţii Covid", a declarat Chiană.

Lucrările de amenajare a unei secţii cu încă zece paturi ATI pentru pacienţii Covid vor costa circa 140.000 lei şi sunt programate să se încheie cel târziu lunea viitoare.

„Dacă pe o rampă obişnuită de la un pat de pe secţie sunt şase prize, la ATI totul trebuie să fie dublu, adică să avem 12 prize de curent şi câte două prize de oxigen, vacuum şi aer comprimat. Spre exemplu, dacă se opreşte oxigenul din cauza unei avarii trebuie să intre automat în funcţiune circuitul de rezervă", a explicat Chiană.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în momentul de faţă la nivelul judeţului există 37 de paturi ATI pentru pacienţii cu forme grave ale virusului SARS-CoV-2, dintre care 22 la Spitalul Pelican, 5 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi 10 la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu. Miercuri, 30 dintre acestea erau ocupate, potrivit informării DSP Bihor.