"Am fost anunţaţi că începând de vineri, 8 ianuarie, până duminică, inclusiv, la Balc va avea loc tradiţionala vânătoare de mistreţi, dar într-o formulă diferită de anii anteriori, deoarece domnul Ion Ţiriac doreşte să evite presa", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Vânători Sportivi, Ioan Silaghi.

Potrivit spuselor lui Silaghi, omul de afaceri va găzdui oficial partidele de vânătoare organizate în incinta împrejmuită a domeniului cinegetic de la Balc, care înainte de 1989 era folosit de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, domeniu în suprafaţă de 1.400 de hectare şi în perimetrul căruia mistreţii sunt crescuţi anume pentru a fi "sacrificaţi".

Pe de altă parte, a mai explicat Silaghi, pe fondul cinegetic aflat în vecinătatea complexului împrejmuit, întins pe 10.200 de hectare, vânătoarea va fi organizată oficial de asociaţia Waidmannsheil, condusă de doi cetăţeni români domiciliaţi în judeţul Bihor.

Conform unor surse, asociaţia Waidmannsheil ar fi controlată, însă, tot de Ion Ţiriac, care nu a mai vrut să participe la licitaţia organizată pentru concesionarea fondului cinegetic de la Balc, după ce taxa anuală a fost majorată de către Ministerul Agriculturii, în luna mai a anului trecut, de la 20.000 la 300.000 de euro.

Anul acesta, vânătoarea va avea loc cu o săptămână mai devreme decât în anii anteriori, când se desfăşura la finele celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie.

Tot o noutate este şi faptul că invitaţii omului de afaceri Ion Ţiriac nu vor mai sosi la Oradea pe calea aerului. "Avioanele care vor aduce participanţii la vânătoare vor ateriza cel mai probabil la Arad, în niciun caz la Oradea, atât din cauză că Ţiriac doreşte ca acţiunea sa să nu mai fie mediatizată, cât şi din cauza accidentului înregistrat anul trecut cu avionul său personal", a declarat o sursă din cadrul Aeroportului Oradea.

Anul trecut, pe 16 ianuarie, aparatul de zbor de tip Gulfstream, înmatriculat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română sub indicativul YRTIG, proprietate a companiei Ţiriac Air, în care se aflau printre alţii Ion Ion Ţiriac şi Elan Schwartzenberg, a ratat aterizarea pe Aeroportul din Oradea, depăşind pista de aterizare, rupând gardul Aeroportului şi rupându-se după ce a sărit peste un şanţ lat de circa trei metri aflat dincolo de zona de protecţie a Aeroportului.

Chiar şi în prezent, la un an de la incident, avionul cu fuzelajul, aripa stângă şi trenul de aterizare rupte, se află în continuare în incinta Aeroportului din Oradea.

Participanţii la partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac în ultimii cinci ani la Balc sunt personaje influente din lumea afacerilor şi a politicii, de-a lungul vremii între aceştia numărându-se fostul premier Adrian Năstase, Max Emmanuel von Thurn und Taxis (latifundiar german activ în agricultură şi industria chimică), Klaus Mangold (preşedintele companiei Daimler Chrysler), Wolfgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Alfred Baumhauer (fabricant Cartier), Siegfried Wolf (preşedintele companiei de componente auto Magna Europa), Franz Rauch ("regele" european al sucurilor), Rudolf Streicher (membru în mai multe guverne ale Austriei, candidat prezidenţial şi şef al Partidului Socialist), Carlo Pesanti (preşedintele Italcementi), Tinu Sebeşanu (managerul Howard Johnson Grand Plaza), industriaşul Elan Schwrtzenberg (fostul soţ al Mihaelei Rădulescu), scriitorul Dan Chişu şi alţii.