"Suplimente" scumpe...

"Am depus, vineri, la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Bihor, o sesizare penală cu privire la firma Selina din Oradea, care execută lucrările la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, şi la fima H-Proiect din Baia Mare, care asigură dirigenţia de şantier, deoarece nu au respectat legislaţia privind achiziţiile publice", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Ţîrle a explicat că instituţia pe care o conduce a încheiat în anul 2008 un contract cu societatea orădeană Selina, în valoare de 58,4 milioane lei plus TVA, pentru executarea lucrărilor, care până în prezent a executat lucrări în valoare de 47,7 milioane lei, sumă pe care CJ i-a decontat-o pe măsura derulării lucrărilor, refuzând însă plata ultimei tranşe, de aproximativ un milion de lei.

"Am oprit ultima plată către constructor, de circa 10 miliarde de lei, deoarece am descoperit că Selina, cu acordul firmei care asigură dirigenţia de şantier, ne-a prezentat situaţii de lucrări în valoare de peste 3,3 milioane lei plus TVA, executate pe baza unor dispoziţii de şantier. Aceste lucrări, deşi nu erau prevăzute în contract şi în proiectul iniţial, au fost executate ca fiind lucrări suplimentare, dar fără a respecta legislaţia", a declarat preşedintele CJ Bihor.

"Pe parcursul derulării lucrărilor, s-a descoperit că la noul sediu al Muzeului erau necesare lucrări neprevăzute în contract şi în proiectul iniţial, iar conform actelor prezentate la decontare Consiliului Judeţean de către constructor, cu acordul firmei de dirigenţie de şantier, aceste lucrări s-au executat. Problema este că nici executantul şi nici dirigintele de şantier nu au respectat legea. Legea achiziţiilor publice impune ca, în asemenea, situaţii, beneficiarul, în cazul nostru Consiliul Judeţean, să fie anunţat şi să-şi dea acordul pentru derularea oricăror lucrări suplimentare, după efectuarea, în mod obligatoriu, a unei aşa-numite proceduri de negociere fără anunţ prealabil. Dar noi, deşi plătim aceste lucrări, n-am fost anunţaţi cu privire la aceste lucrări. Nu ştim ce lucrări suplimentare s-au făcut şi nici valorile la care s-au făcut", a spus şeful CJ Bihor.

... necunoscute

Ţîrle a precizat că a sesizat Poliţia economică deoarece "nici constructorul şi nici executantul lucrării nu sunt în subordinea Consiliului Judeţean, astfel că numai o altă instituţie a statului, abilitată, poate verifica situaţia".

La fel ca şi preşedintele CJ Bihor, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, prezentă la conferinţa de presă, a afirmat că "firma care a asigurat dirigenţia de şantier trebuia să acţioneze conform legii, ceea ce înseamnă că în baza contractului încheiat cu noi să ne anunţe cu privire la orice lucrare nouă, neprevăzută, care e necesar să fie făcută".

De asemenea, şeful Direcţiei Tehnice din CJ Bihor, Filip Cheşeli, a afirmat că "lucrările suplimentare au fost executate, dar nu s-a finalizat procedura prevăzută, nu s-a făcut negocierea cu Consiliul Judeţean", adăugând că "nu se cunoaşte valoarea lucrărilor suplimentare" şi că "ne trebuie cam două luni ca să stabilim valoarea lor, după ce vom verifica toate lucrările făcute pe şantier".

Blocaj marca Selina

Tot cu privire la contractul pentru amenajarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, preşedintele CJ Bihor a declarat că, în prezent, pe şantier nu se efectuează nicio lucrare, iar contractul cu societatea Selina, prelungit deja cu trei luni faţă de termenul prevăzut iniţial, a expirat. "Noi am vrea să facem o nouă prelungire, printr-un nou act adiţional, ca să încheie lucrările, dar nu vrea firma. Selina vrea să facem o recepţie parţială a lucrărilor deja executate, dar eu nu voi semna o asemenea recepţie parţială, pentru că nu este legal. Muzeul nu poate funcţiona pe bucăţi", a spus Radu Ţîrle.

Preşedintele CJ Bihor a amintit că, astă-vară, a mai schimbat o dată firma care asigura dirigenţia de şantier la lucrările efectuate de Selina, după ce s-a descoperit că firma respectivă nu avea reprezentanţi pe şantier, dar în schimb "semna situaţii de lucrări întocmite de alţii, în beneficiul constructorului".

Director în vizor

Radu Ţîrle a mai făcut cunoscut, luni, că a depus o sesizare şi împotriva directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, dar în legătură cu o lucrare mai veche, executată de firma orădeană CIAC, pentru repararea acoperişului clădirii.

"Aşa bine a fost reparat acoperişul încât Inspecţia de Stat în Construcţii a găsit o mulţime de nereguli, şi touşi domnul Chiriac a semnat recepţia lucrării. N-a contat că în Muzeul care acum se amenajează se bagă o mulţime de bani şi apoi putea să ningă şi să plouă prin acoperiş", a comentat Ţîrle.

Trustul Selina, din care mai fac parte societăţile Drumuri Bihor şi Trameco, este patronat de omul de afaceri orădean Beniamin Rus. În prezent, acesta este cercetat de către DNA pentru corupţie, împreună cu preşedintele CJ Maramureş, Mircia Man, în legătură cu contracte publice de construire a unor obiective în judeţul Maramureş, despre care există suspiciunea că au fost atribuite în condiţii nelegale.

În Bihor, însă, relaţiile dintre firma Selina şi conducerea CJ sunt încordate, Ţîrle acuzând firma că "vrea bani fără să-i pese de calitate", în timp ce Rus l-a acuzat pe şeful CJ că este "paranoic" şi că "blochează dezvoltarea judeţului".

No comment

Directorul general al Selina, Călin Roman, a refuzat să facă orice declaraţie, afirmând că poziţia patronatului şi a conducerii acesteia vor fi făcute publice în perioada următoare. "Vom da un comunicat de presă zilele următoare", a spus Roman.

La rândul său, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor a refuzat să facă declaraţii. "În acest moment, nu am ce comenta", a spus Aurel Chiriac.