Centralizarea de către Biroul Electoral Judeţean Bihor a voturilor din aproape tot judeţul (cu excepţia Oradiei, comunelor Sîrbi, Lugaşu de Jos, Cărpinet şi Lunca, precum şi a unei secţii din oraşul Ştei) atestă victoria fără drept de apel a USL la toţi indicatorii, de la consilieri locali şi judeţeni, până la primari şi preşedinte de Consiliu Judeţean.

USL, spre majoritatea simplă

Datele făcute publice marţi dimineaţă indică pentru USL un scor de 44,60% la CJ, iar pentru Cornel Popa unul ceva mai mare, de 46,36% din sufragii. Pe locul al doilea se clasează PDL, care la votul politic pentru Consiliul Judeţean a primit 21,41% din voturile bihorenilor, în timp ce pentru preşedinţia CJ Radu Ţîrle a adunat 21,66% din voturi.

"Medalia de bronz" revine UDMR, care a înregistrat la CJ un procentaj de 18,50%, în timp ce Pasztor Sandor a primit 18,96% din voturi.

Pe locul al patrulea s-a clasat PPDD, a cărei listă de candidaţi la o funcţie de consilier judeţean a fost creditată de 6,14% dintre bihoreni (ceea ce înseamnă că în CJ va exista un reprezentant al lui Dan Diaconescu), în timp ce candidatul la postul de preşedinte, Ioan Hulea, a primit 6,88% din voturi.

PPMT a reuşit o figură bună, mult peste cea a PCM din 2008, formaţiunea tutelată de Laszlo Tokes având 2,59% din voturile pentru Consiliul Judeţean, iar candidatul la şefia acestei instituţii, Szilagyi Ferenc, înregistrând 2,82% din sufragii.

Pe locul al şaptelea la Consiliul Judeţean, în mod surprinzător, se situează Alianţa Civică a Romilor, care a primit 1,75% din voturi, mai multe decât lista PRM, care a adunat 1,70%, iar candidatul la şefia judeţului, Vasile Gîrba, a înregistrat un scor de 1,32% (sub cel al partidului).

La fel s-a întâmplat şi în cazul UNPR, care a agonisit 1,22% din voturi pentru lista de consilieri judeţeni, în timp ce candidatul la preşedinţia CJ, Gheorghe Pintea, a obţinut doar 0,96%.

USL, 54 de primării din 100

Alianţa dintre PNL, PSD şi PC s-a dovedit câştigătoare şi în ce priveşte rezultatele consemnate de candidaţii la cele 100 de posturi de primar , precum şi la cele de consilieri locali puse la bătaie în Bihor.

Conform rezultatelor parţiale din cele 96 de circumscripţii, acolo unde au candidat separat, reprezentanţii PNL au obţinut 22,91% din sufragii, adică 22 de mandate de primari. Pe locul al doilea din acest punct de vedere se situează PDL, cu acelaşi procentaj şi acelaşi număr de mandate de primari, urmat de UDMR, cu 21,87% din sufragii (21 de mandate de primari). Acolo unde au candidat separat, reprezentanţii PSD au obţinut 11,83% din voturi, iar unde liberalii şi social-democraţii au candidat în numele alianţei, au mai obţinut alte 14,92% din voturile la primării. Un mic aport are şi PC-ul, cel mai mic partid din alianţă, care a adunat la acest capitol 1,04% voturi, ceea ce înseamnă că va avea un primar. Per total, adunându-şi procentele, USL a înregistrat la primării 54,15% din voturi, ceea ce înseamnă 54 de mandate de primari în cele 100 de municipii, oraşe şi comune.

La votul politic pentru consiliile locale, situaţia este similară celei de la "secţiunea" primării. Potrivit rezultatelor din cele 96 circumscripţii numărate şi centralizate, PDL a obţinut 18,98% sufragii înainte de redistribuire, dar 20,27% după redistribuirea voturilor primite de partidele care nu au atins pragul electoral de 5%, asigurându-şi astfel 24 de mandate de consilieri locali.

Pe locul al doilea se află UDMR, ai căror "consilieri" au înregistrat 18,04% voturi înainte de redistribuire şi 19,25% după, ceea ce înseamnă că are 228 mandate.

Pe al treilea loc este PNL, cu 17,39% din voturi înainte de redistribuire şi 17,46% după, primind 206 mandate de consilieri, acolo unde liberalii au candidat singuri, nu în numele USL. În aceeaşi situaţie, social-democraţii care au candidat în numele partidului au primit 11,83% din voturi, în timp ce acolo unde liberalii şi pesediştii au candidat împreună au cucerit alte 14,92% din sufragii. Adunate, voturile politice de la consiliile locale ale USL au atins nivelul de 44,21%.

Rezultatele de mai sus vor fi întărite după ce la BEJ vor ajunge şi voturile orădenilor care, cum deja se ştie, au votat covârşitor pentru candidaţii USL, ceea ce ar putea duce zestrea alianţei şi a lui Cornel Popa la peste 50%.

Pe lângă voturile orădenilor, la BEJ mai trebuie raportate cele consemnate într-o secţie de votare din oraşul Ştei (unde se renumără buletinele de vot pentru Consiliul Local), din Cărpinet (unde se renumără voturile pentru primar), precum şi din comunele Lunca şi Sîrbi (unde sunt renumărate toate voturile).

Rezultatele finale şi oficiale ale alegerilor din Bihor vor fi făcute cunoscte de către Biroul Electoral Judeţean la ora 15.