Într-o informare prezentată aleşilor bihorenilor înainte de începerea şedinţei de marţi a Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele Radu Ţîrle, care a participat la finele săptămânii trecute la reuniunea Uniunii Consiliilor Judeţene din România, a prezentat câteva propuneri făcute de acest for către Guvern în scopul descentralizării reale a administraţiei publice. "Toate aceste propuneri au fost adoptate în unanimitate, de către toţi preşedinţii de consilii judeţene din ţară, indiferent de apartenenţa la PDL, UDMR, PSD sau PNL", a precizat Radu Ţîrle.

Cea mai interesantă propunere vizează descentralizarea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi transformarea ei într-o instituţie autonomă, iar 75% din sumele colectate la nivelul fiecărui judeţ cu titlul de contribuţii la fondul de sănătate să rămână în acel judeţ. Conform propunerii, doar 25% din sumele colectate la nivel de judeţe ar urma să fie direcţionate către bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, pentru echilibrarea bugetelor caselor judeţene din judeţele mai sărace, precum şi pentru finanţarea programelor naţionale de sănătate.

O altă propunere făcută de preşedinţii consiliilor judeţene din România vizează reducerea cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la toate ministerele şi agenţiile naţionale. "Până acum, au strâns cureaua, au dat afară personal şi au micşorat cheltuielile doar administraţiile locale, la ministere este în continuare huzureală şi sunt salarii mare", a spus preşedintele CJ Radu Ţîrle.

Totodată, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene a cerut Parlamentului să nu adopte proiectul legii privind criza şi insolvenţa unităţilor administrative, deoarece acesta instituie sancţiuni şi pedepse chiar penale pentru primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care nu se încadrează în anume normative de personal, chiar dacă prin respectarea lor este paralizată, practic, activitatea unor întregi servicii ale administraţiilor locale.

Preşedinţii de consilii judeţene au mai cerut ca pe viitor să fie interzisă confiscarea de către Guvern a banilor cuveniţi administraţiilor locale, judeţul Bihor fiind ultima victimă deoarece, la ultima rectificare de buget, i s-au luat din bugetul judeţean 162 miliarde de lei vechi.

Nu în ultimul rând, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene solicită Guvernului şi Parlamentului să majoreze sumele defalcate din TVA alocate bugetelor locale, cu 25% pentru susţinerea cheltuielilor cu asistenţa socială (tot mai mari din cauză că tot mai mulţi români cad victimă sărăciei), respectiv cu câte 50% pentru susţinerea cheltuielilor cu drumurile judeţene şi comunale, plus a celor pentru echilibrarea bugetelor localităţilor.