Revenit joi de la Bruxelles, preşedintele CJ Bihor Radu Ţîrle a dat raportul presei orădene asupra motivului noii deplasări făcute în capitala Europei.

Faceţi afaceri în Bihor!

Potrivit spuselor sale, în prima zi a vizitei, duminică, Ţîrle a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Bruxelles la Biserica Ortodoxă, unde a fost însoţit de ambasadorul României, iar după-amiază a vizitat Biserica Evanghelică a românilor din Bruxelles.

Vizita de lucru a început, practic, luni, când preşedintele CJ Bihor s-a întâlnit cu reprezentanţii a trei mari grupuri de firme: Essers Group - cea mai mare companie de transporturi din Belgia şi una din cele mai importante din Europa, care dispune de 1.050 de camioane şi are peste 2.200 de angajaţi în 12 ţări, Machiels Group - specializată în gestiunea mediului şi producţia de energie neconvenţională, precum şi Connect Systems International - societate profilată în proiectarea, producţia şi asamblarea de circuite integrate şi cabluri pentru telecomunicaţii.

"Grupul Essers a cumpărat activele companiei Centrum, care îşi desfăşoară activitatea şi la Oradea, iar cu reprezentanţii acestuia am discutat despre intenţia lor de a-şi spori prezenţa aici, fiind interesaţi să aibă propriul terminal feroviar la Oradea sau în vecinătate, deoarece vor să dezvolte şi un sector de transporturi feroviare, care sunt mai ieftine şi mai sigure", a explicat preşedintele CJ Bihor în conferinţa de presă desfăşurată joi.

Despre grupul Machiels, Ţîrle a spus că este lider în Belgia pe piaţa energiei verzi şi a început deja o afacere la Oradea, pe care vrea s-o dezvolte. "I-am încurajat să o facă şi le-am sugerat că îşi pot aduce aici şi furnizorii", a spus şeful CJ.

În ce priveşte Connect Systems International, Ţîrle a afirmat că această companie doreşte să-şi majoreze cu încă 5 milioane de euro investiţia începută între Oradea şi Borş (care acum valorează 10 milioane de euro).

Seara bihoreană, ediţia a III-a

Preşedintele CJ Bihor a spus, de asemenea, că la Bruxelles, la sediul Comitetului Regiunilor Europene, în 30 noiembrie a organizat şi o Seară Bihoreană, eveniment aflat la a treia ediţie şi al cărui scop este să promoveze judeţul Bihor sub aspect turistic şi economic.

"Au participat preşedintele Comitetului Regiunilor, ambasadorul României, oficiali ai Comisiei Europene şi Parlamentului European, dar şi reprezentanţi ai unor firme importante. Deşi evenimentul a fost pregătit pentru 300 de persoane, au venit 315 participanţi", a spus Radu Ţîrle.

Ţîrle a relatat că a avut, de asemenea, o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură, românul Dacian Cioloş, care s-a arătat doritor să sprijine proiectul de realizare a unui schimb de experienţă pentru fermierii din Bihor în Franţa, după ce anul trecut aceştia au fost în Cehia şi Slovacia.

"Tot în sprijinul fermierilor din Bihor, am discutat cu oficialii de la Comitetul Regiunilor posibilitatea ca aceştia să-şi desfacă la Bruxelles, în cadrul unui târg special pentru ei, produsele ecologice, precum mierea, pălinca, brânzeturile şi mezelurile preparate în mod tradiţional", a spus Ţîrle.