Pentru a doua oară în acest an, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a declinat oferta patronului firmei Selina de a accepta o recepţie parţială a lucrărilor de reabilitare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. "În cazul Muzeului nu există posibilitatea legală a unei recepţii parţiale. O asemenea recepţie se poate face, pe lege, numai pentru corpuri de clădire terminate, care se pot folosi ca atare", spune Ţîrle.

Răspunsul lui Ţîrle survine după ce omul de afaceri Beniamin Rus a organizat marţi o conferinţă de presă în care a declarat că aşteaptă ca CJ să preia clădirea Muzeului printr-o recepţie parţială, astfel încât o altă firmă, CIAC, să repare acoperişul pe care l-a mai reparat o dată, în 2008, dar de mântuială, urmarea fiind că atunci când plouă sau ninge apa se scurge în interiorul imobilului.

Argumentul invocat de preşedintele CJ este HG 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii, conform căruia doar "investitorul" (în acest caz Consiliul Judeţean) poate solicita recepţia parţială a unei lucrări, dar atunci şi-ar asuma şi riscurile ce decurg din acest lucru.

Concret, la articolul 31, actul normativ prevede: "În cazurile în care investitorul solicită preluarea unei părţi din lucrare înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, se va încheia un proces verbal de predare-primire între executant şi investitor, în care se va consemna starea părţii de lucrare în cauză, măsurile de conservare, precum şi cele de protecţie reciprocă a desfăşurării activităţii celor două părţi. Toate riscurile şi pericolele pentru partea preluată trec temporar asupra investitorului, cu excepţia viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare".

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Selina să se achite de restul lucrărilor, până la finalizarea lor, doar cu condiţia ca CJ să demonstreze că are fondurile necesare pentru a le plăti, Ţîrle a afirmat că "temerile conducerii firmei Selina privitor la existenţa banilor pentru terminarea lucrării nu pot fi serioase câtă vreme plăţile sunt la zi".