Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a trimis, joi, presei o scrisoare deschisă prin care le solicită jurnaliştilor bihoreni să îşi pună "talentul şi priceperea în slujba adevărului şi în interesul oamenilor" şi să nu răspundă la tentativele de influenţare la care sunt supuşi de adversarii săi, exemplificând chiar cu vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss.

Reacţia lui Ţîrle apare ca o reacţie la faptul că Alexandru Kiss a convocat, săptămâna trecută, mai mulţi jurnalişti orădeni la un mic dejun, la o pizzeria din oraş. Fiind o întâlnire informală, presa de limbă română nu a publicat vreo relatare a evenimentului sau a discuţiilor purtate, însă în Bihari Naplo a apărut un articol intitulat "Kiss: «Opriţi-l pe Ţîrle!»", în cadrul căruia UDMR-istul era citat spunând: "I-aş ruga pe jurnalişti să încerce, prin publicaţiile lor, să îl convingă pe preşedintele Consiliului Judeţean să nu mai facă nimic, pentru că ceea ce face face rău".

"Bineînţeles, domnul vicepreşedinte Kiss îşi poate permite şi are dreptul să invite jurnaliştii la mic dejun, prânz sau chiar la cină romantică, dacă domnia sa doreşte. Ba chiar e un gest frumos şi creştinesc, mai ales în vremuri de criză", comentează Radu Ţîrle. "Însă, nu cred că mesaje de tipul "opriţi-l pe Ţîrle", "convingeţi-l pe Ţîrle", "aduceţi-l pe drumul bun" sunt corecte, deoarece domnul vicepreşedinte Kiss nu este deţinătorul adevărului absolut. Nu cred că domnul Kiss Alexandru este vreun cavaler pe cal alb, un războinic al luminii, care nu poate dormi de grija judeţului şi a oamenilor", acuză Ţîrle.

Constatând că "spre deosebire de mine, domnul Kiss este un politician versat", care "pe de o parte se plânge că nu se poate colabora cu mine, pe de altă parte mă atacă în presă, ameninţă, cere să fiu oprit", preşedintele CJ concluzionează că liderul UDMR face, prin gesturile sale, "dificilă colaborarea" dintre ei.

"Aş fi înclinat să cred că urmăreşte discreditarea mea şi nu o colaborare sinceră şi corectă, în interesul tuturor bihorenilor. Cred că asemenea afirmaţii înrăutăţesc climatul şi scad încrederea oamenilor în Consiliul Judeţean, ca instituţie. Sunt convins că bihorenii nu ne-au ales ca să ne dăm în spectacol prin certuri, atacuri şi injurii", consideră Radu Ţîrle, care, în finalul scrisorii, face un apel la presă, să nu se lase manipulată de adversarii săi.

"Eu am încredere în presă. Am convingerea că majoritatea jurnaliştilor locali sunteţi oameni corecţi şi vă respectaţi meseria. Ştiu că nu trăiţi mai bine decât bihoreanul de rând, însă cred în demnitatea dumneavoastră. Unii politicieni îşi închipuie, cu cinism, că bunăvoinţa presei se câştigă cu mici "atenţii" umilitoare. Eu cred în dorinţa dumneavoastră de a vă pune talentul şi priceperea în slujba adevărului şi în interesul oamenilor", spune preşedintele CJ Bihor.