"De aproape 10 ani, Comisia specială din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor nu s-a pronunţat cu privire la cererile de retrocedare făcute de Episcopia Romano-Catolică pentru imobilul fostei Policlinici de Adulţi nr. 1 din strada Republicii nr. 35 şi pentru imobilul Filarmonicii de Stat din strada Moscovei nr. 5. Acest lucru nu mai poate fi tolerat. Noi plătim chirii pentru sediile unor instituţii din subordinea Consiliului Judeţean, deşi avem în proprietate clădiri cu suprafeţe foarte mari aflate în centrul oraşului", a declarat joi, la reuniunea CJ Bihor, preşedintele Radu Ţîrle.

Ţîrle a afirmat că din anul 2002, singurul lucru pe care l-au făcut membrii Comisiei de la Bucureşti a fost să ceară Consiliului Judeţean Bihor documente care să ateste dreptul de proprietate asupra celor două imobile, dar fără a lua nicio decizie, fapt care "ne lezează dreptul de proprietate, deoarece nu putem investi niciun leu pentru repararea clădirilor, în condiţiile în care una dintre ele, cea în care a funcţionat Policlinica, şi care de doi ani a fost evacuată, este chiar monument de arhitectură".

"În 2006, când eram senator, chiar premierul Tăriceanu a încercat urgentarea unei soluţii, chemând-o pe şefa ANRP de atunci şi cerându-i acest lucru, dar degeaba. Indiferent de guvernare, s-a văzut că membrii Comisiei nu au stăpân", a spus Ţîrle.

"Dialog" mimat

Preşedintele CJ a dezvăluit şi faptul că membrii Comisiei nu au făcut altceva decât să ceară Consiliului Judeţean diverse acte, fără însă ca răspunsurile date şi documentele furnizate de la Oradea să-i determine să ia o decizie în cazul celor două imobile.

"Indiferent cine a fost la conducerea ANRP, membrii Comisiei doar au schimbat corespondenţă cu noi şi ne-au cerut documente. Uneori ne-au cerut de mai multe ori aceleaşi acte, motivând că le-au pierdut. Anul trecut, în noiembrie, am trimis la ANRP o plângere prealabilă şi am anunţat că îi vom da în judecată", a spus Ţîrle.

Procesul, la Oradea

Episcopia Romano-Catolică din Oradea a solicitat în anul 2002, în baza OUG 94/2000, retrocedarea imobilului în care funcţionează Filarmonica şi a celui în care a funcţionat până în 2008 Policlinica Mare, dar CJ, ca proprietar al celor două clădiri, nu a fost înştiinţat de reprezentanţii Episcopiei sau ai ANRP care ar fi motivaţia revendicărilor.

Potrivit OUG 94 din 2000, procesul dintre Consiliul Judeţean şi ANRP urmează să se judece la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor, deoarece pe raza acestei instanţe se află clădirile revendicate.