Gestul lui Radu Ţîrle, care a plecat din PNL în PDL, iar acum candidează din partea ARD pentru Senat, de a-şi trece în pliantele electorale câteva cuvinte de laudă pe care liberalii Cornel Popa şi Ilie Bolojan le-au spus despre el în primăvara anului 2008, i-a supărat atât de tare pe cei doi încât aceştia au declarat nu numai că nu-l sprijină pe Ţîrle în tentativa de a deveni parlamentar, dar îi şi deplâng caracterul "infect".

Popa şi Bolojan au ripostat după ce Ţîrle a distribuit mii de pliante în care a reluat cuvinte spuse de Ilie Bolojan în 2008, conform cărora "Radu Ţîrle este un om care poate schimba lucrurile, care va gestiona puterea în interesul bihorenilor", şi de Cornel Popa, cum că "pentru Radu Ţîrle administraţia este un lucru sfânt".

Acest tertip, unic în istoria campaniilor electorale din Bihor, i-a determinat pe cei doi lideri liberali să explice că l-au sprijinit pe Ţîrle în urmă cu patru ani pentru ceea ce putea să facă, dar după ce acesta şi-a ratat mandatul, iar ei şi-au schimbat de mult părerea despre fostul coleg de partid, vinovaţi nu sunt cei care au avut încredere în Ţîrle, ci tocmai acesta, fiindcă le-a înşelat încrederea.

"De râsu-plânsu"

"Vrem să clarificăm o situaţie de râsu-plânsu", a explicat luni preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, într-o conferinţă de presă susţinută luni alături de Ilie Bolojan, pentru a afirma că "nu putem fi de acord cu o escrocherie şi cu lipsa de bun-simţ a domnului Radu Ţîrle".

"Am fost surprins că zilele trecute nişte aşa-zişi oameni de bine au început să-şi facă propagandă bazându-se pe nişte declaraţii ale mele şi ale domnului Bolojan făcute pe vremea când încă nu developasem caracterul celui despre care vorbim. L-am crezut onest, dar se developează ca având un caracter din ce în ce mai infect, nepotrivit cu firea bihorenilor. Cred că nici nu are ce căuta în politică, chiar dacă politica abundă de oameni care nu-şi văd decât interesele lor", a spus Popa.

"Vreau să spun răspicat că nu-l susţin pe Radu Ţîrle de nicio culoare. Nu vreau să mai aud niciodată de acest caracter infect, de acest om care a făcut PNL de ruşine. Nu am crezut că este posibil aşa ceva din partea unui om cât de cât normal, dar cred că a trecut limita în patologic", a adăugat liderul PNL Bihor despre Ţîrle.

Popa a mai spus că "niciodată nu aş fi fost atât de limpede cu privire la Radu Ţîrle dacă nu ar fi meritat ceea ce spun acum", mai ales că abuzul pedelistului survine după ce astă vară, în competiţia pentru şefia Consiliului Judeţean, acesta l-a "împroşcat cu noroi". "Radu Ţîrle a avut tot suportul partidului şi al meu, fiecare dintre noi ne-am pus obrazul şi ne-am bătut capul ca lucrurile să iasă bine pentru judeţ. În fiecare dintre noi s-a investit la un moment dat încredere, dar asta nu înseamnă să-i facem de râs pe cei care ne-au sprijinit, iar apoi să te mai şi foloseşti de numele lui", a adăugat Popa.

"I-am spus şi la telefon"

"După ce acum câteva luni l-a făcut pe domnul Popa în fel şi chip, acum e şi mai jenant că se foloseşte de numele şi de capitalul său de încredere al domnului Popa", a spus, la rându-i, şi Ilie Bolojan.

Vizibil jenat, primarul Oradiei a amintit că "mereu mi-am propus să încerc să nu vorbesc în activitatea mea despre alţii, ci să prezint lucruri pe care le fac, dar aici suntem obligaţi să facem clarificări fără niciun echivoc. Modalitatea pe care domnul Ţîrle a folosit-o, de a lua nişte declaraţii pe care probabil le-am făcut în primăvara anului 2008, şi de a le pune astăzi pe un pliant, este inacceptabilă".

Bolojan a explicat şi de ce l-a supărat gestul fostului coleg: "Avem aici două probleme. În primul rând luarea unor declaraţii dintr-o perioadă trecută, în condiţiile în care tu te-ai mutat la alt partid. Imaginaţi-vă că eu aş fi luat astă-vară nişte declaraţii pozitive despre mine făcute de domnul Vasile Blaga şi mi le-aş fi pus în pliant în campania împotriva domnului Mihai Groza! A doua problemă este performanţa în administraţie, pe care domnul Ţîrle nu a avut-o, în ciuda susţinerii pe care i-am acordat-o. Radu Ţîrle a avut şansa să arate ceva, dar a căzut testul. A avut un mandat mediocru, un mandat ratat, aşa că o declaraţie din 2008 despre dânsul este în 2012 nulă şi neavenită, tocmai pentru că a căzut testul", a spus Bolojan.

Preşedintele PNL Oradea a adăugat că îl roagă pe Ţîrle "să-şi retragă pliantele, pentru că pot fi duşi în eroare 200-300 de alegători, dar masa mare a oamenilor nu pot fi duşi în eroare".

De altfel, Bolojan a afirmat că a vorbit la telefon cu Radu Ţîrle, "şi i-am spus exact aceleaşi lucruri pe care vi le spun şi dumneavoastră astăzi, aici". Mai mult, primarul a dezvăluit că Ţîrle s-a scuzat, afirmând că folosirea în plianntele electorale a numelui său şi al lui Popa i-a fost recomandată de consultanţii de campanie, dar cu toate astea nu-i găseşte PDL-istului nicio scuză. "Şi pe mine mă poate sfătui oricine orice, dar decizia este a celui care dă bun de tipar", a spus Bolojan.

USL are proiecte, PDL are "poveşti"

Pentru că liderii PDL l-au provocat public să spună, atât el, cât şi Cornel Popa, dacă la fel cum au făcut-o cu patru ani în urmă pentru Ţîrle, poate garanta pentru candidaţii de acum ai USL la Parlament, Bolojan a repetat că "nu este o ruşine pentru cel care sprijină pe cineva, ci pentru cel care dezamăgeşte încrederea cuiva", şi că "echipa USL susţine un pachet întreg de proiecte pentru oraş, nu poveşti", făcând comparaţia cu PDL, care "vorbeşte despre ieftinirea gigacaloriei după ce Guvernul Boc a desfiinţat subvenţiile la termoficare".

Referindu-se, concret, la colegii din USL pe care îi sprijină recomandând cetăţenilor din Oradea să-i voteze, primarul a spus că "fiecare dintre aceştia au făcut deja ceva pentru oraş", dând exemplul inclusiv al lui Florian Bodog, cu care "am avut viziuni diferite despre sistemul sanitar", dar care a sprijinit, la fel ca foştii miniştri ai Sănătăţii Cseke Attila şi Ritli Ladislau proiectul Centrului Oncologic, şi care în plus a asigurat fondurile pentru achiziţia unui RMN, asta spre deosebire de reprezentanţii PDL "care au stat patru ani în Parlament şi n-au făcut nimic, ci doar au stat la blocaj".

"Vă rog să-i întrebaţi pe vopsiţii de la PDL care s-au ascuns sub sigla ARD ce au făcut ei în funcţiile pe care au stat de-a lungul timpului, în Parlament, la Prefectură, la Primărie, prin Guvern... Să spună dacă au avut măcar un singur proiect pentru oraş şi pentru judeţ. Că să stai "la blocaj" este cel mai uşor lucru"...