Considerat copilul-problemă al politicii bihorene, preşedintele Consiliului Judeţean uluieşte din nou. Certat cu liberalii, care l-au adoptat după ce a fost mătrăşit din PDL, Radu Ţîrle se întoarce alături de portocalii.

BIHOREANUL a aflat că retragerea sprijinului politic cu care PNL Bihor l-a ameninţat săptămâna trecută pe motiv de "ineficienţă în conducerea CJ" e doar o manevră tactică, întrucât nodul gordian fusese tăiat cu o zi înainte, când chiar Ţîrle le-a dat liberalilor vestea că-i părăseşte. Motivele rupturii arată cât de ipocrită e politica noastră: şeful CJ susţine că preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a promis un post de europarlamentar, dar nu se ţine de cuvânt, iar PDL-iştii, deşi l-au atacat permanent în ultimii trei ani, i-au făgăduit că-l pun candidat la conducerea judeţului şi că vor aloca 25 milioane de euro pentru unul din obiectivele sale electorale din 2008: refacerea pistei Aeroportului.

BIHOREANUL vă prezintă o poveste despre promisiuni, principii abandonate şi trădări şi de-o parte, şi de cealaltă...

Omul Providenţei

Puţini bihoreni îşi mai amintesc cât de vechi e Radu Ţîrle în politică. În 2000 a candidat pentru Parlament ca independent, dar sufragiile coreligionarilor penticostali nu i-au fost suficiente. Patru ani mai târziu, PD-ul de atunci realiza ce comoară reprezintă voturile acestora, aşa că i-a oferit un loc de senator în schimbul lor.

După intrarea în UE, profitând de apetitul său pentru relaţii externe şi neavând alţi doritori, tot PDL-ul l-a desemnat europarlamentar. Deşi jobul i se potrivea ca o mănuşă, Ţîrle n-avea să-l păstreze prea mult. În toamna lui 2007, când preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, căuta să fugă onorabil de la Primăria Oradiei, i-a luat locul, chiar dacă se jurase că nu-l interesează Bruxelles-ul.

Pe această temă, mai târziu între cei doi avea să urmeze un antologic schimb de replici cu atacuri la persoană. După ce omul fostului primar, Mircea Matei, l-a criticat că-şi făcuse soţia şefă de cabinet, Ţîrle a ripostat în aceeaşi notă, amintind că măcar el nu şi-a luat amanta la Bruxelles, ca Filip.

Dat afară din PDL, Ţîrle a stat pe linie moartă foarte puţin, în martie 2008 fiind primit în PNL şi pus candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. Socotit un outsider, dar susţinut de Ilie Bolojan, a câştigat primul scrutin uninominal surclasându-şi categoric contracandidaţii, cu 27,93% din opţiunile bihorenilor, faţă de doar 23,4% cât a luat Alexandru Kiss (UDMR), 23% Ştefan Seremi (PDL) şi 14,3% Mihai Bar (PSD).

Planuri mari...

La fel ca proaspeţii colegi de partid, bihorenii şi-au pus speranţe mari în Ţîrle, deoarece promitea să conducă judeţul altfel decât predecesorii, "pe mijlocul legii", desfiinţând monopolul Selinei, firmă de mult abonată la banii CJ, instaurând corectitudinea în licitaţii şi nefăcând rabat de la calitatea lucrărilor, totul pentru a construi "un judeţ de nota 10".

Cu asemenea ambiţii, nu e de mirare că şi-a făcut rapid duşmani, iar primii au fost aliaţii UDMR-işti, care i-au intuit lipsa de experienţă şi de flexibilitate, profitând apoi, pentru a-l submina, de fiecare bătălie pe care Ţîrle a dus-o cu patronul Selinei. Conflictul a pornit de la supărarea afaceristului Beniamin Rus că, deşi pe vremea lui Kiss câştigase licitaţia pentru transformarea fostei Garnizoane în sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor, Ţîrle refuza să-i semneze contractul pentru începerea lucrărilor.

... decepţii mari

În cele din urmă, Ţîrle a iscălit, dar s-a discreditat după ce a fost acuzat de şantaj, Rus afirmând că acest lucru s-a întâmplat doar după ce Selina a fost obligată să renunţe la un alt contract, pentru drumul Ianoşda-Bicaciu, atribuit firmei Asfamixt, cu acţionari liberali.

Ce-a urmat se ştie: aura de justiţiar a noului şef al CJ a pălit, Ţîrle intrând şi în dizgraţia partidului, mai preocupat de salvarea relaţiei cu UDMR decât de imaginea propriului preşedinte de judeţ. În ianuarie 2010, acesta a fost suspendat din funcţia de vice al PNL Bihor, pentru că nu s-a implicat suficient în campania pentru alegerile prezidenţiale, dar motivul real a fost că nu mai răspundea comenzilor de la partid. Deloc afectat ("Nu mă omor după funcţii!", răspundea el), Ţîrle a ripostat rizibil, luându-le maşinile de serviciu lui Voloşeniuc şi lui Kiss. După câteva luni, le-a dat înapoi, fără explicaţii. În vară avea să fie ales vicepreşedinte al PNL Bihor, iar războiul părea îngropat sub preş.

Lucrurile au continuat liniştit până în toamnă când, subit, Ţîrle a renunţat la poziţia din partid, argumentând că funcţia de la CJ îi ocupă tot timpul. De atunci, singurele atacuri pe care le-a avut de înfruntat au venit dinspre consilierii judeţeni PDL, care nu au pierdut nicio ocazie să-l ridiculizeze pentru lipsa de experienţă, pentru blocarea lucrărilor la Muzeu, pentru desele deplasări în SUA şi chiar pentru apartenenţa religioasă. "Totul e blocat, iar domnul Ţîrle e în America să se roage şi să discute problemele globale ale omenirii", îl lovea sub centură liderul PDL-iştilor din CJ, Ionel Avrigeanu.

Teatru liberal

De anul trecut, au circulat frecvent zvonurile că aşa cum liberalii s-au săturat de el, şi Ţîrle s-a lămurit cu PNL-ul. Dar surpriza s-a produs abia săptămâna trecută, când liberalii au scăpat "pe surse" informaţia că Biroul Politic al organizaţiei s-a întrunit joi pentru a propune retragerea sprijinului politic, urmând ca decizia s-o ia Delegaţia Permanentă. Explicaţia furnizată a doua zi de deputatul Lucia Varga, cum că Ţîrle nu şi-a dovedit eficienţa în conducerea CJ şi are proiectele pentru judeţ blocate, nu a fost însă decât un pretext, căci hotărârea fusese deja luată dinainte. Şi de liberali, şi de Ţîrle, aşa că ambele tabere doar jucau teatru.

BIHOREANUL a aflat că, în realitate, miercuri, cu o zi înaintea întâlnirii în care s-a discutat retragerea sprijinului politic, Ţîrle însuşi i-a anunţat pe liberali, prin primarul Ilie Bolojan şi vicele CJ Dumitru Voloşeniuc, că pleacă la PDL. "Ne-a spus că nu l-am sprijinit cum merita şi că anul viitor vom fi adversari, pentru că va candida la CJ din partea PDL", a povestit Voloşeniuc pentru BIHOREANUL.

Goana după funcţii

Povestea trădării e, însă, mai complicată şi mai veche, fiind strâns legată de interesele personale ale protagoniştilor. Mai pe şleau, de goana după funcţii a tuturor. O recunoaşte chiar Ţîrle, care şi-a prezentat în exclusivitate pentru BIHOREANUL propria variantă.

08 Cornel Popa.jpgSupărarea faţă de liberali i s-a accentuat, spune el, din cauza preşedintelui PNL, Crin Antonescu, dar şi a şefului organizaţiei judeţene, Cornel Popa (foto). "În 2008, deşi eram în relaţii bune cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, eu l-am sprijinit pe Crin să ajungă liderul partidului, convins că PNL avea nevoie de un suflu nou înainte de alegeri. Colegii din Bihor îl susţineau, cu toţii, pe Tăriceanu, fiindcă a dat bani pentru judeţ. Doar eu l-am primit pe Crin la Aeroport. I-am făcut lobby, iar el mi-a promis că mă ajută să candidez la Parlamentul European. De atunci nici nu-mi mai răspunde la telefon", spune Ţîrle.

Aşa că, astă-primăvară, s-a gândit să se reorienteze: "De Paşti, chiar la mine în casă, Cornel Popa m-a întrebat ce am de gând, şi când i-am spus că vreau să candidez tot la judeţ, mi-a spus: "Bine, atunci eu o să rămân la Senat". După aia m-am trezit că vrea el la CJ, iar mie nu mi-a spus nimeni nimic".

Urmarea? Ofensat că PNL l-a ignorat şi pe el, şi comunităţile evanghelice pe care spune că le reprezintă, Ţîrle i-a transmis lui Popa vestea plecării la PDL prin cei doi interpuşi, Bolojan şi Voloşeniuc. "Vreau să-i dau o lecţie, pentru că în 2008 am fost bun, am fost cal de curse, iar acum am ajuns să mă trateze ca pe o mârţoagă", zice şeful CJ, adăugând că toate aceste combinaţii au pus capac după ce, trei ani, liberalii l-au considerat doar o "venitură". "În niciun an nu m-au lăsat să fac eu proiectul de buget pentru judeţ, ci l-au făcut Cornel Popa, cu Voloşeniuc şi cu UDMR-ul. Nici în povestea cu Selina nu m-au susţinut niciodată"...

Traseist? Nici vorbă!

Întrebat dacă, întorcându-se în PDL, se consideră diferit de  ceilalţi traseişti care schimbă partidele cum bate vântul, Ţîrle e convins, culmea, că nu i se poate reproşa aşa ceva. "Eu nu am plecat din PDL de bunăvoie, ci am fost dat afară de Filip", se apără el. Mai mult, adăugă că niciun partid nu-i mai breaz ca altul: "Vă spun eu, toate vin din acelaşi trunchi, din Partidul Comunist!". Tâlcul e că, indiferent pentru cine ar candida, nu asta are importanţă.

Cât despre riscul ca anul viitor să piardă totuşi înfruntarea pentru şefia CJ, aproape că nici nu-i mai pasă. "Nu mă interesează dacă pierd sau câştig. Eu fac mişcarea asta chiar dacă va fi ultima pe care o fac în politică. Oricum, spre deosebire de alţii, eu am ce să fac şi în sectorul privat. Dar mă linişteşte gândul că am pus şi eu o condiţie PDL-ului: în cel mult o lună, să vină în Bihor 25 milioane de euro, pentru modernizarea şi extinderea pistei Aeroportului".

Capcana de la PDL

08 Gavrila Ghilea_1.jpgDeşi pare rezultatul unui meci jucat doar între liberali şi Ţîrle, BIHOREANUL a aflat că PDL-ul a pregătit minuţios ruptura, stimulând neînţelegerile încă de anul trecut, când unele hotărâri ale Consiliului Judeţean pe care le iniţiau PNL sau UDMR, şi cu care şeful CJ nu era de acord primeau ca prin minune avize de nelegalitate de la prefectul Gavrilă Ghilea (foto).

Practic, prefectul a fost un personaj-cheie în revenirea lui Ţîrle în PDL, motivat fiind şi el tot de un interes personal. "Pe de o parte, nu stăm deloc bine în sondaje. Pentru localele de anul viitor, Ghilea e cel mai bine situat, cu 7,7%, urmat de Traian Abrudan cu 6,1% şi de Ionela Bruchental (n.r. - fost deputat), cu 1,7%. Logic, pentru că e primul, Ghilea trebuia să fie candidatul la judeţ. Pe de altă parte, pentru că nu are şanse, dar şi pentru că alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare, şi nimeni nu va putea candida în două locuri deodată, Ghilea preferă o candidatură mai sigură la Camera Deputaţilor, decât să piardă la judeţ şi să nu se aleagă cu nimic", a dezvăluit un fruntaş democrat-liberal. Aşa că Ţîrle a fost varianta ideală pentru PDL Bihor, aflat în criză de candidaţi, mai ales că, în ciuda scandalurilor, în sondajele democrat-liberalilor, la fel ca în cele comandate de USL, şeful CJ are totuşi 20,6% intenţii de vot, fiind cotat cu prima şansă după Cornel Popa, care are 21,4%. "Mai ştii, aşa cum a câştigat neaşteptat în 2008, poate câştigă şi la anul. Iar dacă pierde, oricum rupe din voturile PNL", zice PDL-istul.

Singur

08 Nicolae Jolta.jpgDeşi democrat-liberalii susţin că Ţîrle îl va trage după el şi pe deputatul Nicolae Jolţa (foto), realitatea este, însă, cel puţin deocamdată, alta. Fiul secretarului executiv al Comunităţii Penticostale din Bihor neagă categoric că ar fi dispus să trădeze. "Nimic nu e adevărat din zvonul ăsta. Singurul lucru adevărat este că ştiu despre plecarea domnului Ţîrle şi că o regret, dar eu nu plec nicăieri", a declarat Jolţa pentru BIHOREANUL.

Aşa că, dacă deputatul nu se va răzgândi, Ţîrle nu mai poate conta pe voturile coreligionarilor, cu care a deschis până acum toate uşile. Iar de anul viitor, când poate să piardă alegerile pentru şefia CJ, nu-i va mai rămâne decât să spere că PDL îl va răsplăti în 2014, când vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul European.

Numai că până atunci, la fel de bine, s-ar putea ca partidul să-l fi uitat de mult pe maurul care şi-a făcut datoria. Nu de alta, dar ca toate celelalte partide, şi PDL iubeşte trădarea, dar îi dispreţuieşte pe trădători...


"Îl cooptăm pe Ţîrle fiindcă el doar se întoarce de unde a plecat. Oricum, liberalii nu l-au sprijinit, dar noi îl putem ajuta să-şi îndeplinească obiectivele. Aeroportul e unul din ele"

Ştefan Seremi, preşedintele PDL Bihor


"Din punct de vedere politic, domnul Ţîrle este naiv. Dânsul crede că i se poate promite un anume rol într-un partid, dar nu înţelege că şi el trebuie să fie om de echipă"

Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor


SĂ PLECE!
Ajutat prin... excludere

Conform legii partidelor, dacă un ales local demisionează din partidul în numele căruia şi-a obţinut funcţia, automat şi-o pierde, putându-şi-o păstra numai dacă partidul îl exclude. Ca atare, când a ales PDL, pentru Radu Ţîrle singura necunoscută a fost doar momentul când îşi va oficializa noul statut: acum sau la anul, cu puţin înaintea alegerilor?

Aparent paradoxal, liberalii îl consideră dezertor, dar îi oferă posibilitatea să rămână preşedinte al CJ până îi expiră mandatul, deoarece urmează să-l dea ei afară, fără a-i aştepta sau pretinde demisia. "Nu are rost să mai jucăm teatru. O să-l excludem. Oricum, de mult nu mai contam pe el. Şi nu preşedintele CJ conduce judeţul, ci majoritatea formată din Consiliu", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre liderii PNL. Astfel, liberalii consideră că nu pierd, ci din contră: "Domnul Ţîrle rămâne cu imaginea de traseist, iar PDL-iştii, care până acum şi-au bătut joc de el, sunt obligaţi să-şi schimbe discursul, luându-i apărarea, dar decontându-i şi greşelile".