Cei 33 de consilieri judeţeni au votat în unanimitate pentru menţinerea dreptului de preemţiune a două imobile cu statut de monument de arhitectură: Castelul de la Balc şi Hotel Parc din Oradea, primul la suma de 700.000 de euro plus TVA, iar cel de-al doilea la 950.000 euro plus TVA.

Exercitarea dreptului de preemţiune este un apanaj al instituţiilor statului în cazul în care proprietarii de imobile (în aceste cazuri compania OMV-Petrom şi o firmă controlată de omul de afaceri orădean Borsi Attila) doresc să-şi vândă proprietăţile considerate monumente arhitectonice, drept de preemţiune având, în ordine, Ministerul Culturii, apoi Consiliul Judeţean din judeţul unde se află şi, în fine, Primăria localităţii pe raza căreia au fost construite.

Cum, în ambele cazuri, Ministerul Culturii a renunţat la dreptul de întâietate la cumpărare pe motiv că nu are bani, CJ şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept încă de anul trecut, dar cu condiţia ca preţul pretins de proprietari să fie sub 1 milion de euro.

OMV-Petrom a ajuns proprietara Castelului de la Balc la începutul anilor '90, când o judecătoare din Marghita a aprobat trecerea acestui monument în patrimoniul Petrom, societate ulterior privatizată. CJ a încercat cu doi ani în urmă să recupereze Castelul, prevalându-se de faptul că după instaurarea regimului comunist actuala societate Petrom a primit imobilul doar în "administrare operativă", nu în proprietate. Cum, însă, CJ nu a primit din partea Guvernului acceptul de a-l împuternici să deschidă un proces prin care să apere interesul public, Castelul a rămas în patrimoniul OMV-Petrom.

Preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a afirmat totuşi că speră ca OMV să doneze acest Castel judeţului Bihor, motivând că este în uzanţa marilor companii multinaţionale să facă şi donaţii, iar în corespondenţa cu juriştii companiei austriece aceştia nu au exclus varianta vehiculată de Ţîrle.

Ea este, însă, puţin probabilă, cel puţin judecând după reacţia unora dintre consilierii judeţeni, cărora credulitatea preşedintelui CJ le-a smuls zâmbete.

În condiţiile în care CJ şi-a menţinut dreptul de preemţiune, proprietarii Castelului din Balc şi Hotelului Parc sunt obligaţi să anunţe Consiliul Judeţean atunci când vor să vândă aceste imobile, iar în cazul în care găsesc un cumpărător la un anumit preţ, instituţia publică are întâietate la achiziţie, dacă îi convine acel preţ.