Blocajul lucrărilor de amenajare a noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor poate da cărţile pe faţă între instituţia care le plăteşte, Consiliul Judeţean, şi firma care le execută, Selina.

Acuze şi scuze

După cum se ştie, lucrările de amenajare a noului sediu al Muzeului în fosta clădire a Comenduirii Garnizoanei Oradea sunt finanţate din mega-creditul de 800 miliarde de lei vechi contractat în 2007 de fosta conducere a Consiliului Judeţean, dar numai parţial, cu suma de 500 de miliarde, care însă nu este suficientă.

Pe de altă parte, pentru că Selina nu a executat lucrările în termenul convenit prin contract, acesta a fost prelungit cu încă trei luni, perioadă în care patronul Beniamin Rus a susţinut că şantierul a fost blocat din cauza preşedintelui CJ, Radu Ţîrle.

Acesta, însă, a precizat la ultima reuniune a Consiliului Judeţean că el nu a stopat lucrările, ci doar a cerut refacerea acoperişului după ce a constatat că firma care l-a executat, CIAC, l-a făcut de mântuială, existând riscul ca în clădire să plouă şi să ningă, ceea ce ar fi însemnat risipă de bani. "CIAC şi-a recunoscut obligaţiile şi, pentru că lucrarea la acoperiş era în garanţie, şi-a asumat sarcina de a înlocui ţiglele sparte", spunea Ţîrle săptămâna trecută, le reuniunea CJ.

Tot atunci, preşedintele Consiliului Judeţean explica faptul că Selina a executat lucrările în proporţie de numai 85% şi că înţelegerea contractuală dintre părţi a expirat, astfel încât firma nu poate fi plătită mai departe fără o nouă prelungire, printr-un contract adiţional. Prelungire pe care, însă, Selina o refuză.

Să vină Beni Rus la Consiliu!

Radu Ţîrle a dezvăluit joi că Selina ar fi fost de acord cu prelungirea contractului de execuţie a lucrărilor la muzeu numai cu condiţia ca şefii CJ să semneze recepţionarea parţială a lucrărilor efectuate.

"Aşa ceva nu este legal şi, deci, nu voi semna", a declarat şeful CJ, explicând că - spre deosebire de lucrările pe drumuri, unde se poate prelua un tronson lucrat dintr-o bucată mai mare - Muzeul nu poate fi folosit "pe bucăţele".

Ţîrle a dezvăluit că, pentru a debloca situaţia, este necesară o întâlnire între conducerea Consiliului şi cea a Selinei, dar nu la sediul firmei, cum i s-a cerut, ci la sediul instituţiei publice, şi nu cu responsabili de mâna a doua, ci cu patronul Beniamin Rus.

"Am fost chemat să merg la sediul firmei Selinei, dar am refuzat. Eu nu merg la sediile firmelor care au contracte cu Consiliul, şi nu mă întâlnesc cu directoraşi. Mă întâlnesc, dacă e nevoie, cu patronul firmei, căci cu el am semnat contractul pentru Muzeu, nu cu directoraşii", a spus Ţîrle, făcând aluzie la tânărul Călin Roman, director al firmei Selina însărcinat de patron să asigure conducerea executivă.

Întrebat de jurnalişti dacă ar accepta prezenţa presei la discuţiile privind încheierea unui act adiţional prin care să prelungească termenul de execuţie la Muzeu, preşedintele CJ a răspuns pozitiv.

"Poate să fie de faţă toată presa, eu nu am nimic împotrivă. Eu nu am nimic de ascuns", a spus Ţîrle, adăugând că în acest fel nici patronul Selinei n-ar mai putea spune, cum a făcut mereu, că firma a lucrat, iar CJ nu a plătit lucrările. "Noi am plătit mereu tot ce s-a făcut. Sigur, nu am fost de acord să plătim ceea ce Selina nu a făcut", a încheiat Ţîrle.