În perioada 15 septembrie - 15 noiembrie, titularii permiselor de armă sunt aşteptaţi la sediul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase în fiecare marţi, între orele 11-13, şi joi, între orele 12-14, având asupra lor permisele de armă şi armele înscrise în acestea, actul de identitate, cererea tip, completată şi semnată inclusiv pe verso, o fotografie color (4 x 5cm), un certificat de cazier judiciar şi un dosar.

Conform unui comunicat făcut public de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, angajaţii firmelor de pază trebuie să prezinte o adeverinţă de la locul de muncă, care a stat la baza autorizării, iar în cazul în care sunt închiriate de la armurieri autorizaţi, contractul de închiriere sau procesele verbale de predare-primire.

Persoanele cu drept de port şi folosire a armelor de vânătoare trebuie să prezinte permisul de vânătoare şi carnetul de membru vânător vizat pe anul 2009, iar cei care deţin arme de tir şi nu sunt vânători autorizaţi trebuie să aibă asupra lor o adeverinţă care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I. În cazul persoanelor fizice care deţin arme de colecţie, acestea trebuie să prezinte şi atestatul de colecţionar.

Toţi posesorii de armă au nevoie de certificatul medical tip, eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii şi de aviz psihologic care atestă că sunt apţi să deţină şi să folosească arme şi muniţii, aviz eliberat cu cel mult un an înainte de data depunerii cererii, de către un psiholog autorizat.

Sunt scutite de prezentarea certificatului medical persoanele dotate cu armă de serviciu letală care vor aduce, în schimb, adeverinţe eliberate de angajator.

Sportivii şi antrenorii de tir ori biatlon vor prezenta adeverinţe eliberate de clubul sportiv sau de federaţia sportivă naţională de specialitate din care fac parte, prin care se certifică faptul că au fost declaraţi apţi să poarte şi să folosească arme letale.

Formularele pentru cerere-tip şi certificat medical - tip se vor ridica de la sediul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. "Neprezentarea, fără motive întemeiate, la viza permisului de armă atrage revocarea dreptului de port şi folosire a armelor letale sau neletale", se mai arată în comunicat.