Chiar aşa. Mai este Toamna Orădeană o serbare specifică oraşului nostru? Dacă te uiţi la multele festivaluri ale berivinuluipălincii, manifestarea s-ar putea numi lejer şi Toamna Tecuceană, Bârlădeană, Craioveană sau Medgidinistă.

Acelaşi damf de mititei, brăţări fosforescente, baloane, tradiţionalul cozonac românesc kurtos kolacs, bere la doză, sucuri proaste, tiribombe, agomeraţie, năduşeală, mizerie şi guriste care urlă cu voce spartă: "Bună seara, Oradea" şi "Toată lumea mâinile sus!".

Dacă tot nu putem face risipă de bani, poate n-ar strica să facem măcar una de fantezie. Mi-ar plăcea un Festival al berii făcut de nemţi, un fel de Ocktober Fest de Peţa. Cu varza, cârnaţii şi nu în ultimul rând cu berea lor. Ar fi mult mai plăcut decât să mergem pe vechea reţetă, cu berea noastră la PET.

Festivalul Vinului ar merita şi el îmbunătăţit. Întâi ca loc. Parcul fostului Muzeu e de departe cel mai potrivit loc. Unde mai pui că acolo există o pivniţă care, dacă ar fi umplută, ar putea turmenta jumate din municipiu. Şi aş cupla festivalul cu un târg de brânzeturi. Dacă insistăm, poate facem rost şi de nişte caşcavele, că văd că e la modă în ultimul timp.

În schimb, Târgul Pălincarilor trebuie musai cuplat cu o fermă de vaci. Dar asta strict din motive medicale. Dacă se aprinde pălinca în băştinaşi, probabil cel mai bun remediu rămâne tot laptele.

Până atunci trebuie să ne mulţumim cu acele puţine activităţi care dau personalitate Toamnei Orădene: Teatrul Pub, o seară de poezie la Astoria sau Zilele Revistei Familia. Încât nici nu mai ştiu care e Oradea cea adevărată. Cea a mâncătorilor de seminţe sau cea a consumatorilor de artă?