Înmulţirea infectărilor cu coronavirus pe teritoriul României a determinat autorităţile din judeţul Bihor să înăsprească măsurile pe care le iau pentru a evita răspândirea îmbolnăvirilor. Concret, sâmbătă şi duminică, au fost verificate toate persoanele care aveau obligaţia de a sta izolate la domiciliu, iar în urma controlului se emit amenzi.

Până vineri, 13 martie, când în judeţul Bihor a fost confirmată o primă persoană infectată cu coronavirus, verificarea persoanelor obligate să stea în izolare la domiciliu era făcută prin sondaj, de către echipaje mixte ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Direcţiei de Sănătate Publică, însă sâmbătă şi duminică s-a trecut la verificarea generalizată, a tuturor acestor persoane.

"În judeţul Bihor au fost în izolare 297 persoane şi au fost verificate toate. În Oradea, de exemplu, trebuia să fie în izolare la domiciliu 86 persoane, din care una nu a fost găsită la adresă. La Marghita, 17 persoane trebuia să stea acasă, dar două nu au fost găsite. La Aleşd, au fost găsite acasă toate cele 17 persoane, la Beiuş toate cele 19 persoane", a declarat o sursă a BIHOREANULUI.

Potrivit acesteia, există şi bihoreni veniţi din ţări puternic afectate care stau în izolare în mediul rural. "Practic, aproape nu există zonă în judeţ unde să nu avem în izolare oameni veniţi din Vestul Europei sau din alte ţări din lume", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Toate cele trei persoane care nu au fost găsite acasă vor fi amendate. "Deoarece personalul DSP nu este foarte numeros, dar Poliţia are structuri până la nivel de comună, în mediul rural controalele au fost făcute de poliţişti, fără reprezentanţi ai DSP. Agenţii au întocmit procese-verbale de constatare, pe care le-au transmis DSP, iar DSP întocmeşte procesele-verbale de amendă", a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Pedepsirea contravenţională a persoanelor care aveau obligaţia izolării la domiciliu este prevăzută de articolul 34 din HG 857/2011, conform căreia se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 20.000 lei "neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie şi neinstituirea măsurilor de prevenire şi combatere a extinderii procesului epidemiologic", "nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile" şi "nerespectarea instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic".