Aflaţi la jumătatea mandatului, consilierii locali ai opoziţiei PSD au pus tunurile pe conducerea Primăriei Oradea.

Atac la Primărie

Într-o conferință de presă susținută marți, social-democraţii au reclamat dezorganizarea investiţiilor publice care au declanşat aglomeraţia în oraş, impozitele şi taxele majorate peste rata inflaţiei şi nivelul redus al salariilor din oraş.

„Una dintre principalele probleme este lipsa de organizare a proiectelor. Există experienţa de a finaliza lucrări în anii electorali. Suntem cu majoritatea proiectelor complicate rămase pe ultimul an: coridorul de mobilitate Nufărul - Cantemir, proiectele mari din centrul oraşului şi altele”, a spus liderul grupului PSD din Consiliul Local Oradea, Adrian Madar.

Social - democratul a reproşat municipalităţii faptul că lucrări anunţate în urmă chiar și cu patru ani au fost demarate abia acum. „Etapa a treia de reabilitare a reţelelor de termoficare a fost lansată în 2018. Surprinzător, în 2020, când s-ar fi putut lucra, nu s-a întâmplat nimic, şi ne apucăm de lucru în 2022, odată cu celelalte proiecte mari", a susținut Madar.

„Să afişăm graficele de implementare”

În ceea ce priveşte lucrările la pasajele din centrul civic al Oradiei, consilierul a subliniat că cel din Piaţa Cetăţii ar trebui să intre în faza de finalizare. „În centrul civic ne-am apucat de lucru la patru ani după ce este anunţat proiectul. Primăria prezintă în presă că, peste un an de zile, cele cinci pasaje ar trebui finalizate, în condiţiile în care pasajul din Piaţa Cetăţii ar trebui să fie luna asta gata, şi nu este realizat nici în proporţie de 50%”, a acuzat consilierul.

Suprapunerea lucrărilor a declanşat aglomeraţie în oraş, a mai spus Madar: „Dacă astăzi aţi locui pe strada Horea, dimineaţa ar trebui să aşteptaţi şi 20 de minute ca să intraţi în trafic". 

Reprezentantul PSD a cerut municipalităţii o organizare mai bună a lucrărilor din oraş şi mai multă transparenţă cu privire la derularea lor. „Să afişăm public graficele de implementare şi să vedem cum evoluează lucrările!", a cerut el.

Taxe şi tarife prea mari...

Liderul grupului PSD a mai criticat fiscalitatea locală, susținând că taxele sunt disproporţionate atât faţă de inflaţie, cât şi faţă de puterea de cumpărare a orădenilor. „În ultimii doi ani, taxele au crescut cu 20% - 30% faţă de o inflaţie de 6%, iar veniturile din amenzi au crescut de peste trei ori, ceea ce nu este normal", a afirmat social-democratul.

Madar a mai înfierat „monopolurile Primăriei”, declarând că „profitul Administraţiei Domeniului Public sau al Companiei de Apă Oradea este prea mare raportat la situaţia orădenilor" şi afirmând că „este inadmisibil ca în Oradea creşa să coste de patru ori mai mult decât oriunde în ţară".

... la salarii prea mici

În acelaşi ton s-au pronunţat şi ceilalţi doi consilieri locali ai PSD prezenţi la conferinţa de presă, Florica Bungău şi Liviu Sabău Popa.

Aflat la al treilea mandat în Consiliul Local, după ce fostul lider de grup Emilian Pavel a preferat postul de subprefect, Sabău Popa a spus despre Compania de Apă Oradea că are venituri atât de mari încât a ajuns să investească 8 milioane lei în două hale cu o suprafaţă de 500 metri pătraţi în care să spele şi să adăpostească 7 autospeciale pentru vidanjare.

„Dacă ne permitem luxul să dăm aceşti bani, ne permitem luxul să scădem tarifele pentru că înseamnă că avem prea mulţi bani", a spus social-democratul.

Liviu Sabău Popa a mai arătat că „suntem pe locul 26 în ţară, cu 3.183 lei la salariul net, fiind alături de Sălaj şi Tulcea la nivel salarial, dar la preţul utilităţilor suntem peste Cluj şi Timişoara, ca să îi depăşim şi noi cu ceva".

„20 de ani de PNL în Oradea este prea mult”

Social-democratul a criticat şi situaţia „extrem de gravă" a aeroportului orădean. „Unul din motivele invocate de Primărie pentru această situaţie a fost războiul din Ucraina, dar dacă ne uităm la aeroporturi mai apropiate de Ucraina, cum este Suceava, o să vedem că are 13 curse externe spre deosebire de Oradea, care are doar două, deci argumentul nu stă în picioare". 

Mai mult, Sabău Popa a afirmat că finanţările de 800.000 euro acordate de la bugetul local companiei Ryanair nu şi-au atins scopul. „Sub 50% din cei care au zburat sunt bihoreni. O bună parte sunt din judeţele vecine. Noi subvenţionăm alte judeţe. Pasagerii nici măcar nu stau o noapte la Oradea ca să spunem că ne vin ceva bani din turism", a spus consilierul.

„20 de ani de PNL în Oradea este prea mult. E nevoie de altceva", a susținut, în concluzie, Adrian Madar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!