Paralela lui Tokes

"Se poate face o paralelă între 80 şi 2014, consider că cu ocazia alegerilor prezidenţiale recente suntem martori ai unei noi schimbări de regim, deci după 25 de ani darul cel mai mare al acestei aniversări jubiliare a Revoluţiei ar fi să intrăm în a doua fază a schimbării de regim", a spus Laszlo Tokes. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută joi la Oradea pentru a prezenta calendarul evenimentelor aniversare la care va participa la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, la Budapesta, Timişoara, Oradea şi Mineu (judeţul Sălaj), localitatea unde a fost mutat forţat în urmă cu 25 de ani.

"Scopul acestei comemorări şi acestei aniversări este nu numai aducerea aminte de evenimentele trecute şi aducerea omagiului eroilor Revoluţiei din Timişoara şi din România, ci şi de a continua acest proces început în decembrie 89", a spus Tokes.

Acesta a vorbit despre "unitatea naţională, unitatea interetnică şi interreligioasă" din decembrie 1989, şi unitatea din noiembrie 2014, comparând dorinţa de acum 25 de ani a românilor de a înlătura regimul comunist condus de Nicolae Ceauşescu cu dorinţa din acest an de a înlătura "regimul postcomunist" condus de Victor Ponta.

Unitate redescoperită

"Este un caz paradoxal şi totodată o paralelă că o unitate atât de mare a românilor şi a maghiarilor nu a mai existat din 1989 încoace cum a fost la alegerile prezidenţiale, atunci am contribuit la căderea regimului comunist al lui Ceauşescu, acum ne-am unit împotriva regimului postcomunist, a lui Victor Ponta, mai bine zis pentru victoria lui Klaus Iohannis, ne-a unit o cauză bună atât în 1989, cât şi în 2014, şi pe linia aceastra cred că ar trebui să continuăm, a schimbării de regim", a spus Laszlo Tokes.

Eurodeputatul a afirmat, totuşi, că rămâne "circumspect" în ce priveşte continuarea "schimbării de regim", deoarece "ceea ce a urmat după 1989 ne-a dezamăgit, sperăm că de data aceasta nu ne vom înşela", afirmând că aşteaptă de la preşedintele ales inclusiv "rezolvarea situaţiei maghiarilor".

Aşteptări de la Iohannis

"Rămân circumspect, nu vreau să mă înşel aşa cum m-am înşelat după 89. În tot cazul, pe baza susţinerii lui Klaus Iohannis aştept o schimbare de regim, continuarea procesului de schimbare a regimului începută în 1989, pornind de la declaraţia preşedintelui ales conform căreia facem un legământ că nu lăsăm să se piardă nimic din ce am câştigat în 89, şi noul preşedinte are intenţia şi presupun că şi programul de a continua înfăptuirile din 89, democratizarea ţării, lupta împotriva corupţiei, schimbarea clasei politice postcomuniste, rezolvarea sistuaţiei minorităţilor, rezolvarea situaţiei maghiarilor, care la fel este o cauză foarte importantă a democratizării", a spus Tokes.

Invitat să explice în ce fel "aşteaptă" ca preşedintele ales să rezolve situaţia comunităţii maghiare, eurodeputatul a evitat să intre în detalii, dar a afirmat că este vorba despre drepturile colective ale acesteia. "Dorim nici mai mult, nici mai puţin ca fără noi să nu se decidă despre noi, asupra soartei noastre avem dreptul de decizie, deci considerăm că preşedintele ţării ar fi un partener pentru toate clasele şi straturile ţării, tot aşa şi un partener al comunităţii maghiare, şi tot aşa, conform unei dorinţe comune, este de aşteptat să se ajungă la o soluţie privind situaţia noastră şi a drepturilor noastre în România.

Tricolorul lui Tokes

Laszlo Tokes a anunţat, pe de altă parte, că în acest an nu a fost invitat de autorităţi să participe la festivităţile de aniversare a Revoluţiei de la Timişoara, dar a organizat alte manifestări, atât în ţară, cât şi în Ungaria. Astfel, pe 15 decembrie, la Academia Maghiară de Ştiinţe din Budapesta, va participa la o conferinţă dedicată Revoluţiei române, la care vor fi prezenţi şi preşedintele Republicii Ungare, Ader Janos, premierul Ungariei, Orban Viktor, dar şi scriitorul Sali Berisha, fost preşedinte şi premier al Albaniei.

De asemenea, pe 16, 17 şi 18 decembrie, Tokes va participa la conferinţe susţinute la Timişoara, pe 20 decembrie va fi prezent la Oradea, unde va arbora în balconul biroului său de eurodeputat, alături de drapelul Ţinutului Secuiesc, şi tricolorul românesc cu stema comunistă decupată, iar pe 21 decembrie va fi prezent la Mineu (judeţul Sălaj), localitatea în care a fost mutat forţat în decembrie 1989, la ordinul episcopului Oradiei de atunci, Papp Laszlo.

Amintim că în această vară, pentru că a arborat în balconul biroului steagul Ţinutului Secuiesc, Tokes a fost sancţionat de Poliţia Locală şi somat să-l scoată, în caz contrar putând fi amendat cu până la 50.000 lei pentru că ar fi amplasat "mijloace publicitare neautorizate".