Eurodeputatul Laszlo Tokes a anunţat joi că marţi a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles o "audiere publică pe tema restituirii imobilelor bisericeşti din Provincia de Sus (Slovacia) şi Transilvania", imobile despre care susţine că "nu au ajuns înapoi în proprietatea deţinătorilor de drept". Din acest motiv, spune Tokes, "liderii bisericilor tradiţionale (n.r. - maghiare) au elaborat un Memorandum" ce urmează a fi transmis preşedintelui Comisiei Europene, comisarului pe Justiţie al CE şi Comisiei pentru Petiţii a PE.

"Cauza imobilelor bisericeşti confiscate fără drept de regimul comunist este actuală, căci o bună parte a acestora nu au ajuns înapoi în proprietatea deţinătorului de drept. De altfel, liderii bisericilor tradiţionale din Transilvania au elaborat un Memorandum, pe care l-au şi semnat, documentul urmând a le fi transmis lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul pe Justiţie şi Comisiei pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European. Speranţa este că, în urma acestor demersuri, subiectul restituirii (în natură) va primi un nou avânt", se arată în comunicatul dat publicităţii joi de Laszlo Tokes.

Acesta spune că "acceptarea / înregistrarea petiţiei înaintate arată că din punct de vedere legal subiectul stă în picioare, însă experienţa arată că în asemenea chestiuni se cam ocoleşte polemica politică", iar "în caz că solicitarea nu ajunge pe ordinea de zi, petiţionarii vor apela la Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg".

Citându-l pe Kató Béla, episcop reformat din Transilvania care a participat la audierile din PE despre retrocedarea averilor bisericilor maghiare din Ardeal, Tokes arată că "noua lege a restituirii proprietăţilor din România e considerată discriminativă", argumentul fiind că "restituirile etapizate se pot întinde chiar şi pe durata a 100 de ani".

De asemenea, Tokes citează un alt participant la audiere, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Bálint Benczédi Ferenc, care ar fi afirmat că "acest rit a putut să se întărească de-a lungul timpului deoarece a avut o avere considerabilă în spatele lui, nu doar imobile, ci şi arhive, biblioteci pe care statul român le-a luat printr-o simplă semnătură", motiv pentru care "unitarienii au înaintat 86 de cereri de retrocedare, dar la 36 dintre ele nici măcar un răspuns nu s-a primit", trei au fost respinse, iar în alte patru cazuri "se aşteaptă decizia judecătorilor".

Potrivit comunicatului dat publicităţii de Laszlo Tokes, la audierea publică a participat şi eurodeputatul slovac Bauer Edit, "care şi-a manifestat dezamăgirea faţă de dezinteresul legat de subiect" şi care, "în consens cu antevorbitorii săi, crede că problema are nevoie de arbitrajul Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg".

Conform aceluiaşi comunicat, în cadrul audierilor din PE, László Tőkés a afirmat că bisericile maghiare din România nu sunt satisfăcute nici de volumul, nici de ritmul procesului de retrocedare. "Bisericile din România nu cer drepturi parţiale, ci, potrivit conceptului Restitutio in Integrum, ele solicită accelerarea procesului de retrocedare şi finalizarea acestuia".

"E justificat să li se ceară României şi Slovaciei respectarea întru totul a obligaţiilor asumate la aderarea la UE şi e la fel de justificat ca Uniunii Europene să i se ceară monitorizarea acestor state membre", a mai spus eurodeputatul Laszlo Tokes.