Însoţit de candidatul PPMT la Preşedinţia României, Szilagyi Zsolt, şi de directorul de organizare al PPMT pe regiunea Partium, eurodeputatul maghiar Laszlo Tokes (ales pe lista partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ) a arborat vineri dimineaţă steagul UE alături de cel secuiesc, în balconul biroului său din strada Jean Calvin.

Gestul lui Tokes, la care au asistat şi 16 susuţinători, cu toţii în vârstă, s-a vrut drept o reacţie la faptul că în urmă cu două luni Poliţia Locală l-a notificat cerându-i "desfiinţarea" lucrării de amplasare a unui steag "publicitar", avertizând că în caz contrar poate fi amendat, cu o sumă ce poate ajunge chiar şi la 50.000 lei, deoarece nu a avut aviz de urbanism, aşa cum ar trebui să aibă mijloacele publicitare.

Într-un scurt speech susţinut în faţa suporterilor şi a presei, Tokes a amintit că a deschis o acţiune în contencios administrativ, cerând anularea procesului-verbal al Poliţiei Locale, dar a făcut - evident - şi referiri politice.

El a amintit că "Victor Ponta a ţinut un discurs în Secuime (n.r. - la Dealul Lung), alături de mai multe steaguri, secuiesc, unguresc, românesc şi al Uniunii Europene, şi noi, luându-i exemplul, arborăm şi noi acest steag. Dânsul a declarat că din cauza acestor steaguri nu trebuie să fim unul împotriva celuilalt, iar noi spunem că în Europa toate naţiunile au dreptul să-şi folosească steagurile lor naţionale şi regionale, inclusiv acest steag, care simbolizează pluralitatea Europei".

După ce a urcat în balconul biroului său şi a fluturat, împreună cu Szilagyi Zsolt şi Csomortanyi Istvan, steagul UE, punându-l alături de cel secuiesc, Tokes a susţinut şi o conferinţă de presă, în care a explicat că "în acest cerc al stelelor de pe steagul Uniunii Europene avem loc să trăim cu toţii" şi că, de îndată ce va fi realizat, va pune în balcon şi un steag al regiunii Partium (Crişana), la care în prezent "se lucrează".

Tokes a încheiat subiectul afirmând că, poate, va pune alături de aceste steaguri, ca o concesie, şi un drapel al României, deşi "nu suntem obligaţi", iar tricolorul e arborat oricum în toată ţara. "Eu aş propune că, dacă s-ar asigura dreptul nostru la libera folosire a simbolurilor noastre, ar fi foarte semnificativ dacă la urma-urmei am arbora şi steagul românesc, care dealtfel se află pe tot teritoriul României, inclusiv în Ţinutul Secuiesc, chiar dacă nu am fi obligaţi să-l arborăm".