Schimbare de optică a preşedintelui Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, eurodeputatul Laszlo Tokes: dacă până în prezent a criticat consecvent politicienii UDMR pentru că, sub masca apărării maghiarimii, sunt la fel de corupţi precum colegii lor din partidele româneşti, transformând Uniunea într-un "partid etno-business", acum o "întoarce" aproape ca la Ploieşti, afirmând că DNA îi persecută pe primarii din Secuime din cauza apartenenţei lor la etnia maghiară şi a luptei lor consecvente pentru autonomie.

DNA, Direcţia Naţională Antiautonomistă

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Oradea, Tokes a pus la dispoziţia jurnaliştilor o adresă trimisă la începutul lunii trecute preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, în care s-a plâns că patru primari din Ţinutul Secuiesc - ai oraşelor Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc - au fost "săltaţi" cu mascaţii de către procurorii DNA, care i-a pus sub acuzare pentru diverse fapte de corupţie, procedeu cu care el nu este de acord, spunând că în realitate se urmăreşte "intimidarea" acestora pentru a nu mai lupta pentru autonomia maghiară.

"Modalităţile prin care s-a acţionat în cele patru cazuri menţionate pun sub semnul întrebării respectarea drepturilor omului (...) Aceste modalităţi au fost implementate de infama Securitate şi tocmai din această cauză trezesc amintiri urâte (...) Prin aceste acţiuni, DNA a creat antipatie în rândul populaţiei şi îşi afectează propria imagine (...) Având în vedere că este vorba de primari de etnie maghiară care au fost ridicaţi din zone locuite în majoritate de maghiari, situaţia este cu atât mai sensibilă şi necesită o abordare mai chibzuită", i-a scris Tokes (foto stânga) preşedintei ÎCCJ.

Cere protecţia Ungariei

Răspunsul acesteia, şi anume că judecătorii care au autorizat descinderile şi arestările sunt independenţi şi răspund doar în faţa legii, neputând fi traşi la răspundere nici măcar de ea - se pare că nu l-a satisfăcut pe Tokes. În conferinţa de presă, acesta a comentat că, la fel ca şi retragerea de către preşedintele Klaus Iohannis a Ordinului Steaua României ce-i fusese acordat de Ion Iliescu, ca refuzul Tribunalului Bucureşti de a-i admite o cerere împotriva a doi foşti şefi ai Securităţii şi respectiv SIE, plus a realizatorului Antena 1 Mihai Gâdea (care l-au numit spion şi trădător de ţară) - "prigoana" împotriva primarilor din Secuime "se înşirează în noţiunile romafobiei, antisemitismului şi xenofobiei".

"Eu ridic cuvântul împotriva acestui antimaghiarim şi cer protecţie internaţională şi protecţia Ungariei împotriva acestei atitudini otrăvitoare care se trage din secolul XIX, din naţionalismul tradiţional (...) de care noi, ungurii, ne-am lepădat, dar în România încă persistă", a spus Tokes.

Diferenţă între "corupţi" şi "autonomişti"

Pe de altă parte, însă, tot Tokes a spus că vrea neapărat să fac "distincţia între corupţii maghiari şi autonomiştii maghiari", explicând că "mulţi corupţi maghiari se ascund în spatele identităţii lor maghiare şi se prefac că sunt persecutaţi din cauza identităţii lor maghiare. Nici vorbă de aşa ceva!".

Pentru a exemplifica personajele din categoria "corupţi maghiari", Tokes i-a dat cuvântul colaboratorului său Csomortanyi Istvan (foto dreapta), preşedintele PPMT Bihor, care a fost foarte direct, spunând că UDMR-iştii din Bihor, spre deosebire de cei din Secuime, sunt corupţi, fără niciun dubiu, ba - mai mult - prin corupţia pe care au practicat-o sunt şi "antimaghiari", chiar dacă aparţin şi conduc această etnie.

"Actele de corupţie comise de politicienii maghiari sunt, de asemenea, fapte antimaghiare. Corupţia UDMR-iştilor bihoreni a produs prejudicii ireparabile maghiarilor din Bihor", a spus Csomortanyi, dând apoi numele lui Alexandru Kiss, Rozalia Biro, Szabo Odon şi Cseke Attila, implicaţi în cel mai mare dosar de corupţie anchetat de DNA în Bihor.

"Domnul Kiss sub nicio formă n-a fost verificat de DNA pentru că este maghiar, ci pentru corupţie", a spus Csomortanyi. "Unităţile militare din Calea Aradului (n.r. – vândute de Kiss pe şpagă firmei Selina) care au fost demolate sunt o daună morală pentru comunitatea maghiară, pentru că acele clădiri reprezentau un ansamblu arhitectonic valoros pe care l-am pierdut pentru totdeauna. (...) Şi comunitatea maghiară din Oradea a plătit costul umflat pentru achiziţia de cărbune pentru CET (n.r. – monopolizată în anii 2003-2008 de Kiss şi de patronul Lotus, Alexandru Mudura), şi comunitatea maghiară din Oradea a plătit ani de zile supracostul mitei pe care liderii UDMR Bihor au încasat-o pentru groapa de gunoi a Keviep", a spus Csomortanyi, enumerând câteva din tunurile conduse de boss-ul UDMR Bihor.

El nu i-a uitat, însă, nici pe Biro, Szabo Odon şi Cseke, care l-au servit pe Kiss, afirmând că "toţi au participat la aceste acţiuni şi (n.r. – nu suferă) nicio consecinţă: aceste persoane continuă să participe fără nicio jenă la viaţa publică maghiară".