Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat dur manevrele prin care conducerea UDMR încearcă să trimită în tranşeele electorale reprezentanţi din linia a doua doar pentru a ascunde corupţia liderilor organizaţiei.

Concret, Tokes afirmă că atât fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, cât şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, nu sunt decât oamenii de paie ai preşedintelui UDMR Bihor, Alexandru Kiss, care nu mai candidează personal pentru a nu se mai expune acuzelor de corupţie cu care s-a confruntat constant în ultimii ani, metodă pe care europarlamentarul o consideră una tipic comunistă.

"Cseke, cărătorul de geantă al lui Kiss"

"Consider (n.r. - asemenea tactică) chiar rezultatul politicii de a face faţă realităţii, deoarece am demascat mereu multe cazuri de corupţie a conducerii UDMR Bihor. După părerea mea, de aceea s-au retras în linia a doua din spate liderii UDMR Bihor şi, conform metodologiei PCR de promovare a eşalonului doi, au încercat să recâştige legitimitatea pierdută cu această linie a doua a partidului UDMR, dar în culise tot ei rămân şefi", a spus Tokes, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

"Cei doi candidaţi (n.r. - Cseke şi Pasztor) nu au fost expuşi la eroziune ca şefii lor, dar nu avem nicio iluzie în legătură cu ei. Cseke, de altfel, a venit în politică din neştiute şi a fost cărătorul de geantă al domnului Kiss", a declarat Tokes.

Europarlamentarul a adăugat chiar că preferă ca în conducerea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor să nu existe maghiari, decât să existe maghiari corupţi: "După părerea mea, este mai potrivit un candidat român cinstit decât unul maghiar corupt. Nu avem nevoie noi, maghiarii, de conducători care fac abuzuri cu interesele comunităţii maghiare. Nu e neapărat nevoie să fim (n.r. - comunitatea maghiară) în toate guvernele, nu este nevoie să avem neapărat un viceprimar şi un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean dacă ei nu servesc interesele noastre adevărate", a spus Tokes.

Europarlamentarul a mai criticat şi în trecut liderii UDMR Bihor, în special pe preşedintele Alexandru Kiss, preşedintele executiv Szabo Odon, viceprimarul Rozalia Biro şi deputatul Lakatos Peter, pentru că au transformat UDMR într-un "partid de tip etnobusiness" şi pentru că, sub pretextul apărării intereselelor minorităţii maghiare, nu au făcut altceva decât să profite de voturile primite de la conaţionali pentru a se îmbogăţi.