USL foloseşte Justiţia contra maghiarilor!

Europarlamentarul orădean Laszlo Tokes se implică în lupta dintre USL şi PDL, poziţionându-se împotriva actualei coaliţii guvernamentale, despre care - într-un comunicat dat publicităţii joi - susţine că stimulează "restauraţia comunistă" şi că a declanşat o prigoană antimaghiară. Culmea, cu ajutorul... Justiţiei.

Motivul? Recent, o instanţă de judecată l-a condamnat la închisoare (sentinţa nefiind însă definitivă) pe Marko Attila, şeful comisiei de retrocedări a bunurilor aparţinând cultelor religioase din cadrul Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, în dosarul retrocedării unui imobil al bisericii reformate din Sfântu Gheorghe.

"Coaliţia social-liberală, ajunsă la guvernare prin moţiune de cenzură, a iniţiat, pe post de "preludiu", o serie de măsuri antimaghiare. O urmare directă este atentatul asupra proprietăţii private comis de justiţia din România care a condamnat la închisoare, cu executare, membrii comisiei de restituire a imobilului Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe Bisericii Reformate", arată Laszlo Tokes în comunicat, chiar dacă - în realitate - procesul împotriva lui Marko Attila a fost declanşat în urmă cu doi ani.

"Mineriadă" şi "nazism"

Fără să o spună direct, ci reluând citate din presă, Tokes susţine că USL a pornit o nouă "mineriadă" şi că are caracteristici "naziste".

"La Bucureşti, noua majoritate plusează cu o demonstraţie de forţă, numită de presa românească "mineriadă parlamentară". Presa internaţională aminteşte de "Legea de împuternicire" care a stat la baza dictaturii lui Adolf Hitler, iar editorialiştii cotidianelor româneşti îngroapă, la unison, statul de drept şi democraţia", spune europarlamentarul orădean.

"Niciun politician ales nu are dreptul să desconsidere instituţiile statului - Parlamentul, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului şi mass media publică - care garantează cetăţenilor, în principiu, libertatea şi egalitatea în drepturi. Nici Victor Ponta, nici tovarăşii săi, nu au dreptul să dărâme, în câteva zile, tot ce au obţinut, în decembrie 1989, sutele de cetăţeni din România care şi-au vărsat sângele şi şi-au jertfit viaţa. În Europa unită a secolului XXI asemenea preluare de putere, care calcă în picioare statul de drept şi ordinea constituţională, este inacceptabilă şi inadmisibilă", scrie Tokes.

Acuze la grămadă

"Acuz stânga din România şi pe tovarăşii lor, deghizaţi în liberali, că doresc să îmbrace, din nou, societatea noastră în cămaşa de forţă a unui sistem unipartit. Acuz stânga din Ungaria şi reprezentanţii ei europeni că - prin folosirea dublei măsuri - ajută, în mod activ, restauraţia postcomunistă în România, prin împiedicarea dezbaterii în plenul Parlamentului European a situaţiei din România. Acuz UDMR că, prin "abţinerea" din Parlament, sprijină tacit refurişarea dictarurii roşii în România. În acest fel, stau capră puterii socialiste, care doreşte să şteargă hotărârea de guvern - al cărei text au redactat-o - de înfiinţare a facultăţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi care doreşte să elimine capitolul autonomiei culturale din legea privind statutul minorităţilor naţionale, deziderat esenţial al comunităţii maghiare din Transilvania", mai arată Tokes în comunicatul dat publicităţii joi.

În finalul acestuia, Laszlo Tokes afirmă că, spre deosebire de UDMR, formaţiunea pe care o sprijină el, adică PPMT, precum şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, "susţin consecvent procesul democratic de schimbare de sistem din România şi Europa Centrală şi de Est".