Fondator al UDMR şi fost preşedinte de onoare al UDMR, europarlamentarul Laszlo Tokes, critică în termeni sarcastici nominalizarea de către această formaţiune a Rozaliei Biro, fost viceprimar al Oradiei, ca succesor al lui Kelemen Hunor în funcţiile de ministru al Culturii şi de vicepremier în Guvernul României, dar şi "rolul sinistru" pe care UDMR îl joacă în actuala coaliţie guvernamentală de la Bucureşti, deoarece a ales să rămână alături de PSD chiar dacă Guvernul a intervenit în procesul privind iniţiativa Minority Safe Pack.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, Tokes afirmă că "jocul făcut de UDMR în zilele trecute prin ograda puterii concurează cu atitudinea scandaloasă din 1998, când ne-a "mulţumit" cu universitatea fantomă Petőfi-Schiller".

Opinia celor care credeau că "odată cu demisia vicepremierului Kelemen Hunor coroborată cu rămânerea la guvernare a UDMR-ului senatorului Verestóy Attila, Uniunea a atins cel mai jos nivel al evoluţiei sale" este greşită, mai arată Tokes, susţinând că UDMR a demonstrat, prin nominalizarea Rozaliei Biro, că poate să decadă şi mai mult. "Cei care susţin asta probabil se înşală, pentru că, iată, UDMR continuă să alunece în jos: o propune oficial în funcţia de ministru al culturii şi de vicepremier pe Biró Rozália, perdanta scaunului de viceprimar în municipiul Oradea".

În final, preşedintele CNMT afirmă că propunerea Rozaliei Biro dovedeşte "neseriozitatea" UDMR, lipsa de ataşament a liderilor acestei formaţiuni faţă de maghiarii din România, dar şi indiferenţa lor la soarta ţării. "Propunerea "şefei organizaţiei de femei" a partidului într-o poziţie atât de importantă în stat denotă neseriozitatea cu care oficialii UDMR se raporteză la alegătorii lor, demonstrează cât de mult ţin la comunitatea maghiară din Transilvania, cât de mult doresc succesul României şi locuitorilor ei. Atât Ardealul, cât şi România merită mai mult", a afirmat Laszlo Tokes.

Atitudinea critică a fostului preşedinte de onoare al UDMR faţă de fostul viceprimar al Oradiei datează de la începutul anilor 2000, când Tokes a afirmat că Uniunea este "un partid etnobusiness", care nu face decât să asigure înflorirea afacerilor propriilor lideri "atât cu forinţi de la Guvernul Ungariei, cât şi cu lei de la Guvernul României".

Despre Rozalia Biro, Tokes a afirmat că, împreună cu liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi cu preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, deputatul Szabo Odon, conduce Fundaţia Mecena, care a deturnat 1,3 milioane forinţi oferiţi la finele anilor 90 de Guvernul de la Budapesta pentru construirea unui Centru Cultural Ady în judeţul Satu Mare, folosind doar o parte din bani pentru construirea la Oradea a unui "centru de petreceri" şi neputând justifica cheltuirea a 1,2 milioane forinţi.