Politeţe...

Conform traducerii în limba română realizată de către colaboratorii lui Laszlo Tokes, scrisoarea primită de acesta de la Jerzy Buzek relevă că preşedintele PE îşi exprimă convingerea în faptul că "respectă regulile de comportament" în Parlamentul European şi că este ataşat valorilor democraţiei, asigurându-l totodată că are "toată încrederea" în capacităţile sale de vicepreşedinte al PE.

"Ca membri ai PE, comportamentul nostru trebuie să fie caracterizat de respect reciproc, să se bazeze pe valorile şi principiile definite în textele fundamentale ale UE, trebuie să respecte demnitatea Parlamentului, să nu compromită derularea lucrărilor parlamentare sau să deranjeze pacea şi liniştea clădirilor Parlamentului, aşa cum este stipulat în punctul 9 al Regulamentului de procedură. Sunt absolut sigur de faptul că Dumneavoastră respectaţi întotdeauna aceste reguli de comportament şi că manifestaţi respectul maxim faţă de valorile şi democraţia noastră comună europeană, faţă de lege, demnitatea umană şi drepturile fundamentale. Doresc cu acest prilej să vă asigur că am toată încrederea în Dumneavoastră în capacitatea de vicepreşedinte al Parlamentului European", se arată în scrisoarea preşedintelui PE Jerzy Buzek către vicepreşedintele Laszlo Tokes, încheiată cu formula "Cu stimă şi profundă consideraţie personală".

... cu întârziere

Scrisoarea de răspuns a preşedintelui PE survine la peste două luni după ce Laszlo Tokes i-a scris lui Jerzy Buzek pentru a-i "pune la dispoziţie informaţii veridice şi pentru a-mi proteja onoarea".

În demersul său din 16 septembrie, Tokes îşi exprima nemulţumirea că europarlamentarul Corina Creţu "a lansat împotriva mea atacuri inacceptabil de agresive şi personale, în calitatea mea de vicepreşedinte al Parlamentului European", Corina Creţu solicitând chiar schimbarea lui din această funcţie. "Atacul doamnei Corina Creţu reflectă intenţia partidului post-comunist din România, Partidul Social Democrat (PSD), de a solicita îndepărtarea mea din funcţia de vicepreşedinte la începutul plenarei din septembrie, o intenţie exprimată deschis încă din această vară. În discursul său, membrul socialist din România a reiterat această solicitare", scria Tokes la începutul lunii septembrie, adăugând că o poziţie similară a avut în România şi preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care i-a scris preşedintelui PE în acelaşi scop.

Modelul Kosovo

În luna iulie, la Universitatea de Vară de la Balvanyos, la care au participat şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ungariei Viktor Orban, Laszlo Tokes a susţinut că autonomia Ţinutului Secuiesc este "forma cea mai corespunzătoare a autoadministrării pentru comunitatea maghiară, care reprezintă 80% din populaţia totală a regiunii".

Tot atunci, Tokes spunea că "Ţinutul Secuiesc ar trebui să continue să lupte pentru a obţine autonomia teritorială" chiar şi prin ieşirea în stradă a populaţiei maghiare. "Dacă a reuşit Kosovo, şi noi vrem autonomia în Transilvania!", spunea Laszlo Tokes.