Tőkés László se declară revoltat de modul în care s-a sărbătorit Ziua Oradiei, pe 12 octombrie, mai ales de numeroasele steaguri tricolore din centrul municipiului şi îi solicită lui Ilie Bolojan să găsească o altă zi din calendar pentru această sărbătoare, deoarece primarul, în opinia sa, e şi al maghiarilor, nu doar al românilor.

„Este revoltător. Nici ultranaţionalistul Gheorghe Funar nu a făcut vreodată o astfel de demonstraţie de forţă”, a declarat, joi, europarlamentarul, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Oradea, alături de secretarul general al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan.

Tőkés i-a cerut, public, lui Ilie Bolojan să nu uite că, în calitate de primar, îi reprezintă deopotrivă pe români şi pe maghiari. „Eu înţeleg că este naţionalist, un bun român, dar ca primar el ne reprezintă şi pe noi, maghiarii, trebuie să ne sprijine şi să ne ajute. Noi ce să sărbătorim în 12 octombrie? Pentru ce să ne bucurăm? Sărbătoarea oraşului ar trebui să fie într-o zi care să ne unească, nu să ne despartă. Pentru noi este o sărbătoare a durerii. Naţionalistul jigneşte, patriotul îşi apără drepturile, zice un mare poet maghiar. Domnul Bolojan trebuie să fie patriot, nu un naţionalist”, a spus europarlamentarul.

Liderul PPMT, Csomortányi István, susţine că a început, deja, demersurile, în rândul organizaţiilor civice maghiare, pentru a realiza o solicitare comună către Primăria Oradea în acest sens. Întrebat de BIHOREANUL dacă în discuţii s-a pus şi problema vreunui referendum local în acest sens, liderul PPMT a respins ideea. „La ce eşec a fost ultimul referendum, cred că nu are niciun sens. Vom face un altfel de demers”, a spus Csomortányi.

Pe de altă parte, în timpul întâlnirii, atât Csomortányi cât şi Tőkés au criticat „campaniile de presă murdare de denigrare”, purtate de liderii UDMR Bihor la adresa lui Zatyko Gyula, consilierul general al primarului Ilie Bolojan, acuzat că a „trădat interesele maghiare” în momentul în care a acceptat funcţia.

„Este o mizerie. Domnul Zatyko a făcut mai multe pentru comunitatea maghiară decât a făcut UDMR în toţi acei ani în care au avut viceprimar. Şi este extrem de urât că ridică în acest fel problema, iar când scot naţionaliştii români "cartea maghiară" se declară discriminaţi. Cu ce sunt ei mai buni? Cu nimic”, a mai declarat Tőkés.