"Este foarte trist şi foarte ruşinos că unii speculează pe Revoluţie. Iată că se face o nouă încercare de a deturna şi de a falsifica Revoluţia. Este o ofensă şi un atentat la adresa revoluţionarilor adevăraţi, a timişorenilor, a celor care au căzut victime aşa-zişilor terorişti din decembrie 1989", a spus Laszlo Tokes, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la Oradea, pe marginea iniţiativei grupului de parlamentari PDL Iaşi ca acest oraş să fie declarat iniţiatorul Revoluţiei din decembrie 1989.

"Aflăm că există nu numai corupţie financiară, politică şi economică, dar şi corupţie istorică. În România se vede că totul se poate întâmpla", a mai spus Tokes.

Ilegal şi imoral

Fostul episcop reformat a afirmat, de asemenea, că nu consideră nici morală şi nici corectă juridic intenţia actualei puteri de a anula drepturile de care beneficiază revoluţionarii autentici. Tokes a spus că a primit, în acest sens, o scrisoare de la un cetăţean din Târgu Mureş care în noiembrie 1989 s-a opus realegerii lui Nicolae Ceauşescu la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, şi care îi cere sprijinul pentru ca drepturile adevăraţilor revoluţionari să nu fie suprimate.

"Recent s-a hotărât de a priva aceşti revoluţionari autentici de beneficiile aferente calităţii lor de revoluţionari. Mi-a scris domnul Emil Târnoveanu, din Târgu Mureş, care în noiembrie 1989 s-a opus realegerii lui Ceauşescu la al XIV-lea Congres, şi care îmi cere sprijinul să se renunţe la această idee şi să se facă distincţia între revoluţionarii adevăraţi şi falşii revoluţionari. Conform datelor primite de dânsul, din cei 19.000 de aşa-zişi revoluţionari, doar 8.000 pot fi consideraţi adevăraţi revoluţionari", a spus Tokes.

Întrebat dacă se va adresa autorităţilor române pentru ca "revoluţionarii autentici" să-şi păstreze îndemnizaţiile, Tokes a răspuns: "Eu cred că şi în Drept există acest principiu de bază, că drepturile dobândite nu pot fi anulate. Şi etica, şi moralitatea îmi spun că nu ar trebui ca aceşti oameni să fie privaţi după 22 de ani de drepturile lor. Vreau să mă întâlnesc cu revoluţionarii, cu cei autentici, şi să cerem ca drepturile lor să nu fie luate".

Contra "popilor" colaboraţionişti

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, vicepreşedintele Parlamentului European a reluat conţinutul unei declaraţii făcute joi la Strasbourg pe marginea împlinirii a 22 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, şi pe care a intitulat-o "Memento - comemorare aniversară".

În curprinsul acesteia, folosind o metaforă din Biblie, Tokes a afirmat că Revoluţia "a fost o binecuvântare care a devenit un blestem", deoarece încă nu a fost restabilit adevărul şi nu au fost deferiţi justiţiei vinovaţii pentru crimele comise atât în timpul evenimentelor din decembrie 1989, cât şi în timpul dictaturii comuniste. "Atunci poporul Său a primit binecuvântare. Mai apoi binecuvântarea s-a transformat în blestem, şi aşa va rămâne până când sângele vărsat de Abel şi Christos va "striga la cer" păcatele trecutului şi urmările acestora din prezent", se arată în textul pus de fostul episcop la dispoziţia jurnaliştilor.

În aceeaşi declaraţie, Tokes afirmă că înainte de 1989 în sânul Bisericii Reformate Maghiare din România au existat trei categorii de "popi": care "au tăcut", care "au fost servitorii activi ai regimului antimaghiar al lui Ceauşescu" şi care "au înfruntat răul", cerând ca "aceştia din urmă să se pocăiască, să-şi recunoască păcatele şi să ne ajute să demascăm pe făptaşii dictaturii comuniste".