Amintind că dintre toate bisericile din România Eparhia Reformată de Piatra Craiului, pe care a condus-o ca episcop, a fost prima care a cerut "confruntarea cu trecutul", europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că lustraţia în această biserică a avut ca rezultat deconspirarea unor preoţi care au colaborat cu Securitatea.
"Începând cu 1998, am cerut de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii peste 90 de dosare, din care Comisia de Verificare (n.r. - a bisericii) a primit 47, iar în 55 de cazuri au fost date decizii. În cazul a 6 pastori din cadrul Eparhiei Reformate de Piatra Craiului s-a dovedit că aceştia au colaborat cu serviciul secret al regimului comunist, însă numărul cazurilor controversate şi/sau neelucidate este mai mare", se arată şi într-un document scris pus la dispoziţia jurnaliştilor de către personalul biroului europarlamentarului, semnat de consilierul eparhial Antal Janos.
"Spioni" în Ungaria
Laszlo Tokes a afirmat că încă din 2010 a cerut dubla lustraţie a informatorilor Securităţii de etnie maghiară care s-au mutat în Ungaria, motivând că aceştia continuă să activeze în noua lor ţară, motiv pentru care a sesizat autorităţile politice şi bisericeşti de la Budapesta. "Este cazul unuia cu pseudonumele (n.r. - nume conspirativ) Bodea Ioan, care continuă activitatea lui ca autor al revistei Reformatus Szemle (n.r. - Observator Reformat), care apare la Cluj", a spus Tokes.
"După prezumţia mea, aceştia se mută în Ungaria chiar cu scopul de a-şi continua activitatea lor în Ungaria, de a spiona", a adăugat fostul episcop, însă când BIHOREANUL i-a cerut detalii, acesta a evitat un răspuns concret şi la obiect, zicând că este vorba despre un anume pastor reformat din Cluj, pe nume Balogh Bela, stabilit într-o localitate din Ungaria, "mutat din grave probleme disciplinare de la Cluj".
Întrebat ce anume "spionează" pentru fosta Securitate şi actualele servicii secrete respectivul Balogh cu nume de cod Bodea, dar şi alţi preoţi reformaţi stabiliţi în Ungaria, Tokes a fentat din nou răspunsul, afirmând că este doar "o presupunere" bazată pe comparaţia cu spionii din Republica Democrată Germană trimişi să spioneze în Republica Federală a Germaniei în anii comunismului. "Este o prezumţie, o simplă presupunere a mea, mă gândesc cum erau trimişi agenţi est-germani în Vest-Germania, şi este o presupunere că la fel se întâmplă şi cu cei din Transilvania în Ungaria", a spus Tokes.
Tot la solicitarea BIHOREANULUI, europarlamentarul a arătat că la cererea sa adresată autorităţilor de la Budapesta privind "dubla lustraţie" nu a primit "niciun răspuns, dar s-au făcut promisiuni verbal", deşi de la data respectivă au trecut deja trei ani.