Europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la Oradea, că a început demersurile pentru lansarea unei aşa numite "Iniţiative civice privind autonomia comunităţilor istorice tradiţionale maghiare" din toate statele vecine Ungariei, iniţiativă pentru care se vor strânge semnături pentru ca apoi, cu sprijinul autorităţilor de la Bruxelles, aceasta să devină directivă europeană, obligatorie de aplicat pentru statele în cauză.

La solicitarea jurnaliştilor, Tokes a spus că deocamdată proiectul e în curs de derulare. "Se ocupă cu ea fostul deputat Szilagyi Zsolt (n.r. - fost deputat UDMR, acum angajat al biroului europarlamentarului Tokes). Am înaintat textul nostru de iniţiativă spre un control de normă legală, juridică, spre biroul respectiv de la Bruxelles, şi aşteptăm textul lor (n.r. - al conducerii Parlamentului European). În orice caz, pentru noi anul acesta va fi Anul Autonomiei, şi vom face tot posibilul pe plan politic şi pe plan juridic pentru ca cauza autonomiei să avanseze", a spus Tokes, rezumând astfel procedurile prin care trebuie să treacă iniţiativa sa înainte de începerea strângerii semnăturilor pentru ca ea să fie supusă dezbaterii PE.

Pentru a menaja sensibilităţile românilor, Tokes a comparat iniţiativa sa cu cea a unioniştilor români din 1918: "Luăm exemplul de la strămoşii dumneavoastră româneşti (!) de la începutul secolului XX care au avut ca scop principal dobândirea autonomiei în Ungaria de atunci".

Întrebat în ce anume ar consta "autonomia" pe care o vizează şi ce forme ar lua aceasta, Tokes a spus că este vorba în principal de trei niveluri de autonomie: "Avem un proiect de multiplă autonomie, ar fi nevoie de o conferinţă întreagă ca să vă informăm despre asta, dar în principal ar fi vorba despre autonomie teritorială, culturală, personală, de autonomia acelor localităţi care au o minoritate majoritară, care au nevoie de un statut special, dar putem vorbi şi despre autonomia unor aglomerări urbane, precum Cluj şi Braşov, unde procentul minorităţii maghiare este mare şi pentru care, ca şi la Bruxelles, pe baza înţelegerii locuitorilor, s-ar putea crea un statut special care ar putea avantaja pe toţi locuitorii", a spus Tokes.

El a adăugat că aceste forme de autonomie specială ar putea fi dobândite de comunităţile maghiare în urma unor înţelegeri cu românii. "Noi în înţelegere cu majoritatea românească ar trebui să creăm aceste forme diferite de autonomie", a spus europarlamentarul.

Tokes a precizat că "iniţiativa civică privind autonomia comunităţilor istorice tradiţionale maghiare vizează toate comunităţile maghiare din ţările de lângă Ungaria, cu respectarea suveranităţii şi limitelor graniţelor acestor ţări".