Europarlamentarul Laszlo Tokes se războieşte din nou cu Primăria din cauza însemnelor şi simbolurilor maghiare. După ce în urmă cu trei ani a montat pe imobilul din strada Jean Calvin - unde îşi are biroul - o tăbliţă cu o denumire maghiară, neautorizată, de data aceasta motivul discordiei e steagul "sfânt" secuiesc pe care Tokes l-a amplasat în balconul clădirii pe data de 18 iunie, ca semn de "solidarizare cu fraţii secui", dar pentru care Poliţia Locală şi Primăria vor să-l amendeze deoarece îl consideră "steag publicitar" pentru care nu avea autorizaţie şi nu a plătit taxă de amplasare.

Bolojan, ca Ceauşescu

Concret, pe data de 20 august, Poliţia Locală a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, avertizând biroul europarlamentarului că dacă "steagul publicitar" pus fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente nu va fi "desfiinţat" în termen de 7 zile, Primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 lei.

"Eu consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (n.r. - Poliţia Locală şi Primăria) şi aduce o jignire la adresa simbolurilor maghiare. Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor", a spus eurodeputatul Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă susţinută marţi la biroul său, adăugând că steagul secuiesc nu este "publicitar", ci "un steag sfânt al comunităţii secuieşti".

Să-şi ceară iertare!

"De menţionat că din procesul-verbal întocmit nu reiese: Poliţia Locală la sesizarea cui a răspuns cu trimiterea la faţa locului a agentului constatator şi pe ce considerente a taxat steagul secuiesc - un simbol al comunităţii etnice majoritare din Ţinutul Secuiesc, al minorităţii maghiare din România şi al întregii naţiuni maghiare - ca fiind un steag publicitar cu valenţe comerciale. Deputatul Tokes Laszlo găseşte acţiunea autorităţilor locale ca fiind deopotrivă ridicolă şi scandaloasă. Efortul uman depus pentru desfiinţarea unui drapel e demn de o cauză mai importantă. Legile româneşti în vigoare nu îngrădesc dreptul la exprimarea identităţii naţionale a membrilor comunităţii etnice, ea este garantată prin Constituţie", se arată şi într-un comunicat pus la dispoziţia jurnaliştilor.

Din aceste motive, eurodeputatul Laszlo Tokes a adăugat că nu va da curs avertismentului Primăriei şi nu va demonta "steagul sfânt", urmând să depună în cursul zilei, la Judecătoria Oradea, o contestaţie pentru anularea procesului-verbal. De asemenea, Tokes a spus că aşteaptă ca funcţionarul Poliţiei Locale care a redactat procesul-verbal "să-şi ceară iertare de la comunitatea maghiară şi de la secui".

Se lucrează la steagul Partium

"Nu avem de ce să înlăturăm acest steag. Într-o Europă în care suntem europarlamentari nici nu se pune problema să nu arborăm acest steag secuiesc. Ba chiar ne gândim să arborăm şi steagul Ţinutului Partium", a mai anunţat Tokes, spunând că acesta este în pregătire.

Alături de el, directorul de organizare pe regiunea Partium (aproximativ Crişana) al PPMT, Csomortanyi Istvan, a precizat că deja "se lucrează" la acest nou steag. "Încă nu este gata, este în pregătire. Urmează ca un for format din oameni de ştiinţă competenţi să decidă care este simbolul cel mai potrivit", a explicat Csomortanyi.