"După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare (n.r. - făcută astă-vară la Băile Tuşnad, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban), ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a Puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, eurodeputatul Laszlo Tokes.

Steaua Roşie a României

Acesta a afirmat că "Ordinul Steaua României, distincţie cu o vechime istorică, s-a înroşit şi s-a schimbat într-o Stea Roşie, în sensul comunismului, ca simbol al totalitarismului", deoarece politicienii care reprezintă PSD, "partid postcomunist", au devenit majoritari şi au determinat judecarea lui în Consiliul de Onoare al Ordinului. "Adunarea Generală a Ordinului are 182 de participanţi, din care circa 100 de la PSD, partidul postcomunist românesc", care - cu o prezenţă de 17,8% - a ales Consiliul de Onoare, iar acesta, la fel 90% postcomunist, cu excepţia preşedintelui Academiei Române, domnul Ionel Haiduc, a decis să mi se ia distincţia", a spus Tokes. El a adăugat că "acest for s-a transformat într-o Brigadă Roşie, într-un pluton de execuţie", care "şi-a îndeplinit datoria după ce anterior preşedintele PSD, Victor Ponta, a dat comanda Foc!".

Tokes a spus că "e clar că nu au respectat dreptul meu constituţional la apărare", arătând că întâmpinarea redactată de avocatul său, Kincses Elod, nu a fost luată în considerare de Consiliul de Onoare.

Ponta egal Ceauşescu

Propunerea de retragere a distincţiei este apreciată de europarlamentar ca fiind "un act antirevoluţionar, un experiment halucinant, căci după 24 de ani m-am simţit în aceeaşi situaţie, împreună cu domnul Kincses, ca în 1989, când m-a apărat împotriva lui Ceauşescu. Acum Ceauşescu a fost înlocuit de Ponta".

Laszlo Tokes a afirmat, de asemenea, că propunerea de retragere a Ordinului este şi rezultatul unei "gândiri postsecuriste, o obsesie a ceauşismului românesc cum că aş fi iredentist şi că cineva ar unelti împotriva integrităţii României". El a respins categoric această acuză, spunând că nici nu afirmă, nici nu gândeşte ca Transilvania să fie alipită Ungariei: "Nu numai că nu o spun, dar nici nu gândesc ca 6 milioane de români să treacă la Ungaria, căci atunci Ungaria ar fi România II (n.r. - doi). Este absurd, dar politicul românesc nu se poate lepăda de această concepţie".

Putere prin antimaghiarism

Tokes a declarat că acţiunea îndreptată împotriva sa are ca obiectiv, de fapt, "distrugerea relaţiilor dintr români şi unguri, aşa cum s-a făcut şi în martie negru din 1990, pentru că postcomuniştii vor să rămână la putere jucând cartea antimaghiară".

Întrebat ce înţelege prin "garanţia Ungariei şi a Uniunii Europene" pentru maghiarimea din România, Tokes a răspuns: "Nimic mai mult şi nimic mai puţin decât ce am spus. Repet această cerere faţă de Ungaria, dar şi faţă de Europa, să se asigure din partea Ungariei şi a Uniunii Europene unite, apărarea comunităţii maghiare din România. Nu doresc decât ce este formulat în Tratatul dintre cele două ţări (n.r. - România şi Ungaria), datoria fiecărei ţări de a avea grijă de minorităţile aparţinătoare".