Taman în săptămâna care trebuia să marcheze apogeul gloriei sale de port-stindard în lupta maghiarilor din Transilvania împotriva deznaţionalizării practicate de românii ăia de l-au exilat la Bruxelles, europarlamentarul Laszlo Tokes o dădu cu mucii în fasole cum numai un politician aflat spre senil apus de carieră putea s-o facă.

Elogiat marţi în propriul fief de către preşedintele Ungariei ca fiind un Vaclav Havel şi un Lech Walesa al maghiarilor, fostul episcop a terminat săptămâna în cel mai penibil mod cu putinţă, după ce vineri s-a aflat că şi-a traficat influenţa în favoarea propriului junior, Mate, fotbalez în Liga a V-a Judeţeană.

Ca tătic al lui Tokes jr., căpitan al unei echipe botezate - cum altfel? - Partium, ditamai vicepreşedintele Parlamentului European a trimis Asociaţiei Judeţene de Fotbal o hârtie cu antet oficial pentru rejucarea unui meci cu băieţii din Vadu Crişului, despre care Tokes cel bătrân susţine că fusese viciat de arbitri. De fapt, nu rejucarea meciului a cerut-o vicele PE, ci - gura păcătosului dixit - "revizuirea" lui.

Oare preşedintele Ungariei chiar îşi închipuie că la fel ar fi procedat autorul Revoluţiei de Catifea ori eroul şantierelor din Gdansk? Ar fi folosit primul Carta 77 ori cel de-al doilea Solidaritatea pentru a-şi scoate beizadelele câştigătoare la masa verde?

Deşi când tărăşenia a ieşit la iveală a pretins că fapta sa nu este ceea ce băştinaşii numesc o clasică punere de pilă, Tokes ştia prea bine că tocmai asta face. Că nu degeaba solicitase Asociaţiei Judeţene de Fotbal ca scrisoarea să nu ajungă la Federaţia Română de Fotbal.

Uluitor e că Tokes a făcut ce nici măcar ciobanul de Becali nu îndrăznise. Cu toată proverbiala-i lipsă de autocontrol, latifundiarul de Pipera n-a cutezat măcar să sugereze că, din funcţia sa de eurodeputat, i-ar putea rezolva Steluţei un rezultat mai acătării pe motiv că, de pildă, Bănel ar fi fost faultat nu ca mijlocaş, ci din pricina culorii pielii.

Nu cred că întoarcerea lui Tokes la sistemul PCR (Pile, Cunoştinţe, Relaţii) este rodul convingerii sale reale că meciul ar fi fost trucat din motive etnice. Nu mă tem, deci, că înaltul demnitar european va cere pe viitor arbitrarea Clubului Sportiv Partium de către străini, dacă se poate exclusiv de unguri.

Cred mai degrabă că, aflat în pragul divorţului după ce o viaţă întreagă a fost tată de duminică, lipsind ca în filmele americane de la meciurile de baseball ale fiului, bătrânul Tokes a vrut pur şi simplu să-şi impresioneze juniorul. Să recupereze timpul pierdut şi să-i arate că pentru el, ca pentru orice părinte, propriul pui de cioară e cea mai iscusită privighetoare. Chiar dacă se face de râs. Nu doar de râsul românilor, ci al tuturor europenilor, inclusiv al propriilor neamuri...