Într-un comunicat remis presei în cursul după-amiezii de joi, europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că "în Parlamentul European colegii mă întreabă uluiţi, ce se întâmplă în România", deoarece aceştia "pur şi simplu nu pot să înţeleagă de ce reprezintă o problemă pentru oricine dacă o comunitate naţională băştinaşă îşi foloseşte simbolurile care îi exprimă şi îi întăresc identitatea".

Tokes îl acuză pe premierul Victor Ponta că ar urma o politică rasistă, antimaghiară, inspirată din cea dusă în anii '90 de "regimul Iliescu": "Guvernul de două treimi al lui Victor Ponta copiază campania rasistă, antimaghiară, de tristă amintire pe care a derulat-o regimul Iliescu la început, în 1990. Formulând altfel: Ponta şi echipa lui cântă după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu, un "imn al urii" disonant".

Amintind episodul din martie 1990 de la Târgu Mureş, despre care afirmă că "a fost regizat în mod diabolic pentru a servi restauraţiei Securităţii", Tokes afirmă că "declaraţiile de ură şi comentariile pe care le auzim zilele acestea - în special la televizor - sunt copiate, parcă, cuvânt cu cuvânt din acea perioadă. Parcă s-ar fi întors timpul înapoi în România".

În acest context, Tokes îi cere imperativ premierului Victor Ponta să pună capăt campaniei "antimaghiare" şi "xenofobe", deoarece arborarea steagurilor secuieşti nu încalcă nici integritatea teritorială, nici suveranitatea României, ci - dimpotrivă - acestea "îmbogăţesc" ţara.

"Îl somez pe prim-ministrul Victor Ponta, fiind conştient de responsabilitatea pe care o are, să pună capăt acestei surescitate campanii antimaghiare, xenofobe. Integritatea teritorială, suveranitatea României, precum şi statutul simbolurilor naţionale nu sunt încălcate dacă folosim şi propriile simboluri naţionale - mai mult, astfel se îmbogăţeşte ţara, devine multicoloră", afirmă Laszlo Tokes în comunicatul dat publicităţii.

"Bucureştiul ar trebui să înţeleagă odată: România devine mai puternică, în situaţia în care comunităţile ei îşi pot decide propria soartă, având în vedere că diferitele forme de autonomie nu ar fi doar în avantajul nostru, al maghiarilor, ci în avantajul întregii ţări. Să nu ne scoată din Europa! Cu atât mai mult cu cât, din experienţa de până acum, românii aleg Europa şi preferă să îşi părăsească patria", spune europarlamentarul.

În finalul comunicatului, Tokes reiterează că "România este ţara noastră, a tuturor, a românilor şi a maghiarior, în egală măsură", iar "Guvernul care dispune de un exces de putere ar fi bine să se ocupe de atragerea acasă a celor trei milioane de români care au ales să trăiască peste hotare, prin crearea de locuri de muncă bine plătite şi condiţii decente de trai. De aceea au fost aleşi să conducă destinele ţării".