"Răspunzând întrebărilor venite din partea unor ziarişti, precum şi criticilor formulate de către anumiţi politicieni, informez pe această cale persoanele competente şi opinia publică asupra faptului că programul meu încărcat de europarlamentar mă leagă de Bruxelles şi, prin urmare, nu am posibilitatea de a mă prezinta la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" programat pentru data de 26 septembrie 2013, la care am fost citat", se arată în comunicat emis de Laszlo Tokes joi, chiar în ziua în care Consiliul de Onoare se întruneşte la Academia Română pentru a lua o decizie în cazul său.

De asemenea, Tokes a arătat că a împuternicit un avocat să-l reprezinte, şi anume pe Kincses Elod, şi consideră, chiar şi în cazul în care Consiliul de Onoare nu este o instanţă de judecată, că are acest drept, la fel cum înainte de 1989 fostul ministru de Justiţie ar fi intervenit într-un proces al său, judecat la Timişoara.

"În absenţa mea, l-am împuternicit pe avocatul Kincses Előd să mă reprezinte în faţa Consiliului de Onoare. Sper că reprezentantul meu legal îşi va putea îndeplini sarcina fără a întâmpina obstacole, deoarece dreptul la apărare este garantat de Constituţia României. Dacă în 1989, în timpul dictaturii ceauşiste, Maria Bobu, ministrul justiţiei din vremea respectivă şi-a dat acordul în acest sens cu privire la procesul meu de la Timişoara, de ce nu s-ar putea proceda într-o manieră similară după 24 ani, într-o Românie democratică guvernată de Victor Ponta?", spune Laszlo Tokes.

De asemenea, Tokes apreciază că inclusiv din scrisoarea de protest semnată de parlamentarul PSD Gabriela Firea trimisă către opt reprezentanţi ai acestui partid, toţi decoraţi cu Steaua României, "rezultă fără echivoc că acuzele formulate la adresa mea sunt în întregime nefondate".

Laszlo Tokes afirmă, totodată, că simpla promovare a tezei autonomiei pe criterii etnice nu ar fi de natură să justifice retragerea Ordinului, mai ales că aceasta a fost vehiculată inclusiv de lideri ai UDMR, decoraţi cu acest Ordin, dar în cazul cărora nu s-a pus problema retragerii distincţiei. "Fapta de a promova "în mai multe medii teza periculoasă a autonomiei pe criterii etnice" (citat din scrisorile în cauză) i se poate imputa întregii organizaţii UDMR, deoarece programul acesteia conţine teza amintită. Pe acest temei, chiar şi Kelemen Hunor, Markó Béla sau Borbély László ar putea fi deposedaţi de distincţia pe care am primit-o şi eu", spune Laszlo Tokes.

În ce priveşte, pe fond, motivaţia cu care a fost însoţită iniţiativa retragerii Ordinului Steaua României, şi anume declaraţii conform cărora a cerut Guvernului Ungariei să asigure măsuri de "protectorat" asupra Transilvaniei, pentru garantarea respectării drepturilor minorităţii maghiare de aici, Tokes a refuzat să facă precizări, arătând că şi-a exprimat poziţia în alte ocazii, dar şi că aceasta va fi exprimată, oficial, de avocatul său: "Nu doresc să-mi expun poziţia mea detailată legată de acest caz preconceput înaintea şedinţei de azi a Consiliului de Onoare. Am făcut acest lucru pe de o parte în comunicatele mele de principiu emise anterior, iar pe de altă parte, poziţia mea a fost exprimată - în mod oficial - în întâmpinarea formulată de reprezentantului meu legal, Kincses Előd".

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" s-a întrunit joi, de la ora 16.00, la Academia Română, pentru a discuta cererea unor membri ai Ordinului de a-i retrage această distincţie europarlamentarului Laszlo Tokes.