În pofida rugăminţii exprimate de unul din cei trei candidaţi la preşedinţia UDMR, Peter Eckstein Kovacs, de a nu încuraja apariţia unui al treilea partid maghiar, deoarece acest lucru ar periclita şansele maghiarilor de a fi reprezentaţi în Parlament, liderul CNMT, Laszlo Tokes, a afirmat că va sprijini constituirea formaţiunii, despre care se spune că va avea denumirea de "Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal".

"UDMR a făcut greşeli mari când s-a transformat într-un partid de tip postcomunist. E păcat că, în loc să rămână reprezentantul intereselor maghiarimii, a devenit un partid de concurs oarecare şi a determinat divizarea maghiarilor, pentru că nu a reuşit să se ridice deasupra intereselor de partid, ceea ce a dus la criza internă a organizaţiei", a declarat Laszlo Tokes marţi, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că înfiinţarea noii formaţiuni nu este îndreptată împotriva UDMR şi a interesului reprezentării maghiarilor din Transilvania în Parlamentul de la Bucureşti, viitorul partid fiind chiar dispus să coopereze în acest scop cu UDMR. "Noi nu organizăm acest partid împotriva nimănui, ci pentru scopurile noastre comunitare maghiare. În acest sens nu suntem contra UDMR, suntem chiar în stare să ne unim forţele cu UDMR şi cu PCM, de exemplu, pentru intrarea în Parlament. Altfel nici nu am avea şanse anul viitor să ajungem la o reprezentare politică la nivel parlamentar", a spus Tokes.

Liderul CNMT a adăugat, însă, că susţinătorii celui de-al treilea partid maghiar "nu au alternativă" tocmai din cauză că UDMR, de dragul puterii, şi-a abandonat principiile: "Ar fi fost bine să ne organizăm într-o singură Uniune, dar din moment ce nomenclatura UDMR a exclus această posibilitate şi a acţionat ca un regim totalitar, noi nu avem altă alternativă decât aceea de a ne organiza de sine stătător".

"Nu este îngăduit ca UDMR să uite de menirea sa principală, aceea de a servi interesele maghiarimii, în loc să devină un partid-balama, o balanţă oarecare a politicii româneşti. Din păcate după 1996 UDMR a uitat de această menire sfântă, ca să zic aşa, cu patos. Îmi pare rău că a devenit un figurant al politicii naţionale de dragul participării la putere şi al scaunelor de catifea şi şi-a uitat programul şi revendicările principale ale comunităţii noastre şi chiar valorile Revoluţiei", a spus Laszlo Tokes.