Într-o declaraţie făcută duminică, la finalul reuniunii Consiliului de conducere a CNMT, care a avut loc timp de două zile la Oradea, preşedintele acestui for, Laszlo Tokes, a spus că înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor din Transilvania este necesară întrucât liderii CNMT au ajuns la concluzia că nici UDMR, şi nici Partidul Civic Maghiar, nu reuşesc să reprezinte "interesele politicii naţionale a maghiarilor din Transilvania".

"Ne-am propus formarea unui nou partid, pe care să-l iniţiem, printre alţii, şi noi, cei din conducerea CNMT, pentru că este evident că obiectivele CNMT în spiritul politicii naţionale maghiare nu pot fi realizate decât de un actor politic. Ne-am dezamăgit în privinţa Partidului Civic Maghiar când am contribuit la crearea lui, ca să devină o alternativă la UDMR şi să înfăptuiască politica noastră naţională maghiară, iar în UDMR nu s-a făcut o schimbare de regim, o reformă", a declarat preşedintele CNMT, Laszlo Tokes.

Vicepreşedintele Parlamentului European a adăugat că există chiar o obligaţie a liderilor CNMT de a forma noul partid, spunând că "suntem chiar siliţi să trecem la crearea noului partid", şi a fost completat de preşedintele executiv al CNMT, Toro Tibor, care a afirmat că "UDMR şi PCM nu satisfac dezideratele noastre de politică naţională maghiară".

Atât Tokes cât şi Toro au subliniat că "nu CNMT se va transforma într-un partid, ci noi vom iniţia înfiinţarea noului partid maghiar autonomist".

Toro Tibor a anunţat că liderii Consiliului vor propune înfiinţarea noului partid maghiar din Transilvania cu ocazia Adunării Generale a CNMT, programate pe 27 noiembrie şi care "cel mai probabil va avea loc la Odorheiu Secuiesc".

Toro a spus că viitorul partid va fi "autonomist", "un partid în spiritul lui Tokes" ("Tokes partya") şi că acesta va urmări "atingerea obiectivelor politicii noastre naţionale, adică autonomia comunităţilor maghiare, de la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi autonomia culturală a tuturor maghiarilor din Transilvania, până la autonomia regională a maghiarilor din Partium şi Ţinutul Ierului".

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, a explicat că, pentru atingerea acestor obiective, liderii Consiliului vor încerca să obţină şi colaborarea Partidului Civic Maghiar şi a UDMR, însă a insistat că "în UDMR este nevoie de o schimbare de regim". "Noi sperăm că şi UDMR îşi va da seama că nu ne putem realiza politica naţională maghiară în stilul care s-a practicat până acum".

În ceea ce priveşte denumirea viitorului partid, preşedintele executiv al CNMT, Toro Tibor, a afirmat că "aceasta este în fază de proiect", dar nu o poate face publică încă, deoarece "nu vrem să lansăm o denumire care să ne oblige".