Europarlamentarul Laszlo Tokes s-a declarat "înspăimântat" că "regimul Ponta" suferă de comunism, dând şapte exemple în acest sens, care în opinia sa demonstrează că Guvernul USL este tot atât de pronunţat antimaghiar cum era şi regimul comunist.

"Insist asupra moştenirii retrograde comuniste, este înspăimântător că după 23 de ani de la Revoluţie încă avem de-a face cu manifestările unui regim postcomunist cu faţă umană. Uniunea Europeană, de altfel, a reuşit să dezvăluie mai multe abateri de tip postcomunist de la ordinea statului de drept şi de la normele democratice", a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o luni la Oradea.

În susţinerea acestor afirmaţii, Tokes a prezentat ceea ce el a numit "şapte norme care includ partea antimaghiară a regimului Ponta": "atitudinea antimaghiară şi antiminoritară sub aspectul agresiunii antimaghiare în televiziuni, restructurarea administrativ-teritorială a ţării fără a ţine cont de orice sugestie a maghiarilor, refuzul din start al dialogului asupra autonomiei maghiarilor, o agresiune a simbolurilor naţionale, a steagurilor secuieşti, repetarea doctrinei lui Ceauşescu de a nu se interveni în treburile interne ale României, continuarea restricţiei privind dezvoltarea educaţiei universitare în limba maghiară la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureş şi la Universitatea Bolyai din Cluj, atacurile către memoria oamenilor de cultură maghiari din Transilvania, Wass Albert şi Nyiro Jozsef".

Tokes a declarat, vorbind despre intenţia premierului Victor Ponta şi a USL de a nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc, că Ceauşescu a fost mai "generos" decât actualul premier, deoarece spre deosebire de acesta fostul dictator comunist a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor".

El a adăugat că îi dă dreptate secretarului de stat Nemeth Zsolt, din Ministerul ungar de Externe, care a criticat "agresiunea simbolică antimaghiară" cu referire la interzicerea arborării steagurilor secuieşti pe clădirile administraţiei din judeţele Harghita şi Covasna.

"Ce se întâmplă în prezent, cu noua încercare de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, ne aduce aminte de fosta dictatură ceauşistă, de antimaghiarismul agresiv verbal. Dar Ceauşescu a fost mai generos că a ţinut într-una judeţele maghiare secuieşti, de data aceasta se face o încercare de dezbinare a judeţelor maghiare. În vremea comunistă încă exista o oarecare autonomie a maghiarilor în chipul judeţului autonom Mureş, ori noi putem vorbi de o agresiune simbolică de care vorbea şi secretarul de stat Nemeth Zsolt faţă de steagurile secuieşti, şi de neamestecul în treburile interne ale ţării", a spus Tokes.

Europarlamentarul a mai adăugat că "se duce o campanie împotriva lui Nyiro Jozsef şi Wass Albert, ceea ce este o moştenire a trecutului comunist, respectiv o manifestare a restaurare a trecutului comunist care de 24 de ani continuă".