"Chiar ieri (n.r. - joi) am ajuns la o înţelegere cu domnul Winkler Iulius şi domnul Sogor Csaba ca săptămâna viitoare să ţinem o conferinţă de presă comună, pentru că cooperarea dintre noi s-a întrerupt în ultimii ani", a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, adăugând: "Chiar ieri, şeful meu de cabinet, Szilagyi Zsolt, a participat la o recepţie a fracţiunii UDMR de la Bruxelles şi a ridicat problema la Kelemen Hunor, şi în privinţa alegerilor europarlamentare, şi a altor chestiuni, cum este regionalizarea şi autonomia, deci ar fi important să ne unim din nou forţele".
Tokes a precizat că "iarăşi vrem să începem negocieri privind cooperarea noastră (n.r. - dintre CNMT şi UDMR), şi cred că ar fi o ruşine ca UDMR să se înţeleagă mai bine cu partidele româneşti decât cu fraţii lui minori".
Eurodeputatul a afirmat că are patru variante pentru o nouă candidatură la Parlamentul European, în scrutinul de anul viitor, dar nu poate dezvălui decât două dintre acestea. "Patru variante avem pentru alegerile europarlamentare şi trebuie să vedem care este mai favorabilă şi la ce înţelegere putem ajunge cu UDMR. Vă pot spune două dintre ele: prima este o candidatură individuală, ca în 2007, iar cealaltă o candidatură cu UDMR, ca în 2009".
Întrebat dacă între celelelalte două variante, pe care nu doreşte să le facă publice, se află şi ipoteza de a candida în numele unei formaţiuni din Ungaria, dat fiind că are şi cetăţenia ungară, Tokes a răspuns lapidar: "Este o idee bună şi daţi-mi voie să o împrumutez" (sic!).
Chiar dacă ar candida pe lista Uniunii, în aceeaşi conferinţă de presă, Laszlo Tokes a condamnat UDMR ca fiind "partid etnobusiness", care "face o campanie permanentă cu sprijinul politicului românesc şi al social-liberalilor postcomunişti din Ungaria", ai cărui reprezentanţi fac paradă de sentimentele maghiarimii, dar îşi promovează propriile interese.
"Autolegitimarea politică şi morală a UDMR se face şi prin acuzare cu antimaghiarismul politicului românesc. Ei (n.r. - reprezentanţii UDMR) fac mişto, defilează cu tricolorul maghiar şi caută prin sărbători pompoase să se autolegitimeze în faţa alegătorilor maghiari. Prin aceasta vor să ascundă politica de multe ori falsă sau greşelile comise de UDMR sau că de fapt UDMR-ul din Bihor, dar se poate generaliza şi la nivelul Transilvaniei, urmăreşte scopurile ei politice şi interesele ei politice, şi nu mai mult, deci confundă interesele naţionale maghiare cu intersele de partid. Şi congresul din Miercurea Ciuc a fost o paradă triumfalistă a UDMR prin care a încercat să se prezinte ca singurul reprezentant legitim al maghiarimii şi acesta a fost sprijinit şi de primul ministru Victor Ponta. Respingem o astfel de concepţie unipartinică, care ne aminteşte de totalitarismul din trecut, pentru că nu putem accepta ca interesul naţional maghiar să fie subordonat intereselor de partid ale UDMR", a spus Laszlo Tokes.