Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au împărţit, luni seară, trofee către reprezentanţii mai multor companii din oraş şi judeţ, în cadrul unei noi ediţii a Galei "Antreprenor pentru Oradea". Top 10 al contribuabililor la bugetul Oradiei este deschis de firmele Plexus, Plastor şi Purem. 

Din Oradea și județ

Gala "Antreprenor pentru Oradea" se află la a 10-a ediţie şi s-a desfăşurat, la fel ca-n alţi ani, cu circuit închis, fără presă. În mod obişnuit, în cadrul evenimentului, Primăria Oradea premia primele 10 firme cu cele mai mari contribuţii la bugetul oraşului. În acest an, pe lângă top 10 contribuabili, în cadrul galei, la iniţiativa Consiliului Judeţean Bihor, au fost premiate şi cele mai mari 10 companii din Bihor, acestea fiind clasate în funcţie de cifra de afaceri aferentă anului 2020. 

Potrivit unei informări transmise marţi de Asociaţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care administrează parcurile industriale din municipiu şi judeţ, evenimentul a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea, nou reabilitată.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai companiilor premiate, iar gazde au fost primarul Florin Birta, preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, viceprimarii Arina Moş şi Marcel Dragoş, vicepreşedinţii CJ Călin Gal şi Mircea Mălan, city-managerul Mihai Jurca şi directoarea ADLO, Alina Silaghi. 

Plexus, pe primul loc

La categoria cei mai mari contribuabili la bugetul oraşului au fost luate în considerare contribuţiile aferente anului 2021, iar astfel pe locul întâi s-a clasat Plexus Services Ro, companie urmată în top de Grup Plastor şi de Purem Oradea. 

Compania Plexus este, astfel, pentru al patrulea an la rând, cel mai mare contribuabil la bugetul local al Oradiei.

După Top 3 urmează, în ordine: Faist Mekatronic, Grup Transilvania General Import-Expoirt, RCS&RDS, Grup H Essers, Connectronics România, Grup Lotus Center şi Nidec. 

ADLO şi Primăria Oradea nu au făcut publice sumele cu care a contribuit fiecare firmă din Top 10, ci au transmis doar că "în anul 2021, primii zece au contribuit la bugetul local cu suma totală de 25.987.132 lei". 

Premiul pentru investiţia anului în parcul industrial din Oradea a fost acordat companiei Drauber SRL, "pentru o investiţie asumată de 14 milioane euro", iar un premiu pentru singura investiţie în parcul industrial cu capital 100% românesc din industria automotive a fost acordat companiei Valtryp SRL, înfiinţată în anul 1994. 

Au fost înmânate, de asemenea, două premii pentru "responsabilitate socială şi susţinerea proiectelor municipalităţii" grupului Prima şi companiei Hornbach, fără ca reprezentanţii ADLO să precizeze, în comunicatul transmis presei, cu ce anume au contribuit cele două firme în acest sens.  

Celestica, cea mai mare cifră de afaceri

Consiliul Judeţean Bihor a acordat, la rându-i, 10 trofee pentru cele mai mari firme din Bihor (în funcţie de cifra de afaceri din 2020).

Au fost premiate astfel, în ordine: Celestica România, Agroind Cauaceu, Transmec Ro, Drum Asfalt, Madrugada Com, ADA Fabrica de mobilă, Nutrientul, Vernicolor, Ara Shoes România şi VPK Packaging. 

Conform datelor disponibile pe portalul oficial al Ministerului Finanţelor, în 2020, Celestica România a avut o cifră de afaceri netă de 1.345.302.666 lei, Agroind Cauaceu a avut o cifră de afaceri netă de 464.868.462 lei, iar Transmec Ro o cifră de afaceri netă de 365.861.907 lei.

Reprezentantul Celestica a primit trofeul din partea vicepreședintelui CJ, Călin Gal

Un premiu special pentru investiţia anului a fost acordat companiei CTPark Iota, care ridică terminalul cargo la Aeroportul Oradea, respectiv două premii de responsabilitate socială companiilor orădene Selina şi Dumexim, încă o dată fără a se preciza public motivele. 

115 companii în parcurile industriale din Bihor

În cadrul galei "Antreprenor pentru Oradea", Alina Silaghi a vorbit despre parcurile industriale din Oradea şi Bihor, care, în 2021, au atras investiţii în valoare totală de 29.874.000 euro. 

Din 2008 până în prezent, în parcurile industriale din Bihor, în special în cele din Oradea, s-au făcut investiţii în valoare totală de 425.000.000 euro, potrivit informării oficiale. Parcurile industriale au în prezent 115 companii rezidente, ce au creat un număr total de 9.500 de locuri de muncă. 

De asemenea, Ilie Bolojan le-a vorbit reprezentanţilor companiilor din Bihor despre proiectele de dezvoltare cum ar fi prelungirea pistei de aterizare pe Aeroportul Oradea, amenajarea unui terminal cargo, centurile ocolitoare din Zona Metropolitană Oradea, drumul expres Arad-Oradea şi altele. 


Top 10 contribuabili la bugetul Oradiei (în 2021)

1.   PLEXUS SERVICES RO 
2.   GRUP PLASTOR 
3.   PUREM ORADEA 
4.   FAIST MEKATRONIC 
5.   GRUP TRANSILVANIA GENERAL IMP-EXP 
6.   RCS & RDS 
7.   GRUP H ESSERS 
8.   CONNECTRONICS ROMÂNIA 
9.   GRUP LOTUS CENTER
10.  NIDEC ORADEA 

Top 10 companii din Bihor (după cifra de afaceri din 2020):

1.   CELESTICA ROMÂNIA
2.   AGROIND CAUACEU
3.   TRANSMEC RO
4.   DRUM ASFALT
5.   MADRUGADA COM
6.   ADA FABRICA DE MOBILĂ
7.   NUTRIENTUL
8.   VERNICOLOR
9.   ARA SHOES ROMÂNIA
10.  VPK PACKAGING

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!