Organizată de Federaţia Patronilor Bihor cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate, cea de-a şasea ediţie a Galei Top Branduri Bihorene a fost şi cea mai modestă dintre toate. Vremea festivităţilor cu invitaţi de marcă din domeniul culturii, politicii sau diplomaţiei pare să fi trecut.

Anunţat ca un participant de seamă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-a declinat participarea în ultima clipă. Potrivit organizatorilor, Zgonea şi-a scuzat absenţa cu participarea la festivitatea depunerii jurământului de către noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. I-a asigurat însă pe reprezentanţii FPB, printr-un email, de întrega sa susţinere. Reprezentantiv pentru greutatea evenimentului, din sală au lipsit până şi politicienii locali, altfel extrem de sensibili la orice formă de publicitate în condiţiile derulării campaniei electorale pentru alegerile locale.

La evenimentul desfăşurat vineri seară la Teatrul Regina Maria au participat, potrivit organizatorilor, circa 300 de orădeni, dar numărul lor s-a rărit considerabil până la final. Concepută ca un show punctat cu momente artistice, Gala Top Branduri a durat aproape trei ore, punând la grea încercare răbdarea auditoriului.

Modelul de la Oradea

Evenimentul moderat de consilierul în afaceri Dacian Palladi a fost deschis de discursul lui Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor şi Uniunii Naţionale a Patronatului Român. "Ce se întâmplă în Oradea e un exemplu pentru întreaga ţară. Nicăieri nu s-a întâmplat ca o mişcare patronală să aibă puterea modelului din Bihor", şi-a lăudat filiala Lucian.

Preşedintele a tras această concluzie în urma vizitelor făcute la organizaţiile patronale din circa 26 de judeţe şi vrea să aplice modelul orădean la nivelul întregii ţări. "Am fost printre primii care au încercat şi chiar au reuşit să înlăture poziţiile beligerante dintre autorităţi şi mediul de afaceri".

În ceea ce priveşte premierea firmelor bihorene, anul acesta selecţia "excelenţelor" a fost făcută în baza unui studiu de piaţă privind "Mediul de afaceri românesc şi poziţionarea acestuia în noua economie", realizat de compania "Soluţii avansate".

Potrivit studiului, premiul de excelenţă pentru inovare şi dezvoltare a revenit companiei Pard Vest. Înfiinţată în 2007, firma orădeană este specializată în producţia de pardoseli industriale, beton amprentat şi răşini epoxidice.

Premiul de excelenţă pentru etică în business i-a revenit firmei Optimedia, producătoare de tâmplărie termopan, cel pentru dezvoltarea profesională a angajaţilor a fost decernat dealer-ului auto Motor Mivado, iar cel acordat pentru un înalt nivel de pregătire digitală i-a revenit companiei Connectronics.

Premianţii...

În plus, pe lângă premierile făcute în urma studiului de piaţă, FPB a mai recompensat oameni de afaceri care şi-au adus contribuţia, într-un fel sau altul, la creşterea notorităţii oraşului şi dezvoltarea lui.

Pe lista celor premiaţi se numără Toth Ştefan, fondatorul Galeriei Euro Foto Art, omul de cultură Mircea Bradu, episcopul greco catolic Virgil Bercea, medicul Gheorghe Mermeze, primarul de Ţeţchea, Bujor Chirilă, coregraful Maris Puşcov, administratorul firmei Ro&Co, Cornel Sabău, managerul hotelului Dacia Continental, Andrei Pop, şi directorul Colegiului Tehnic Traian Vuia aflat la 50 de ani de existenţă, Omer Ismet.

FPB a mai premiat pentru merite deosebite firma de carton ondulat VPK din Salonta, dar şi firma SCT Felix, aflată în administrarea directorului Florian Serac, Asociaţia Româno Germană Asteldorf şi formaţia de muzică populară "Nuntaşii Bihorului". Premiile au fost acordate la propunerea Comitetul Director al Federaţiei, care a deliberat mai multe luni.

Vulturul lui Ioan Lucian

Cea mai mare bătaie de cap a membrilor în Comitetul Director a fost, însă, legată de stabilirea câştigătorului Ordinului "Vultul Negru", cel care recompensează excelenţa.

În absenţa unor personalităţi marcante, FPB şi-a premiat în finalul festivităţilor propriul preşedinte, pe Ioan Lucian. Anunţată ca o surpriză a serii, premierea s-a făcut cu toţi membrii conducerii organizaţiei urcaţi pe scena teatrului. Potrivit vicepreşedintelui FPB, Sorina Bradea, premiul a fost acordat "unui om care indiferent ce s-a întâmplat cu Federaţia Patronilor, că a fost în creştere, în criză, iar apoi din nou în creştere, a crezut în ea".

Vizibil emoţionat, Ioan Lucian şi-a ridicat premiul însoţit de fiul său Ian. Preşedintele le-a mulţumit colegilor şi a promis o nouă etapă de dezvoltare a mişcării patronale bihorene. "Abordăm împreună un nou proiect naţional", a spus Lucian cu trimitere la implicarea sa la nivelul Uniunii Naţionale a Patronatului Român. Cu ce rezultate, rămâne de văzut...