Oradea este în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri. Revista Forbes clasează municipiul de pe Crişul Repede pe un onorant loc cinci în topul celor mai deschise oraşe către investitori, după Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Ploieşti.

Potrivit analizei făcute de editori, printre atuurile municipiului de pe Criş se numără scutirea de impozite pe clădiri şi terenuri în parcurile industriale ale oraşului, reducerea constantă a impozitelor pe clădirile aparţinând persoanelor juridice care s-au diminuat de la 1,6% în 2008 la 1% în 2013, oferirea de reduceri şi scutiri de impozite pentru marile investiţii, implementarea sistemului de plată on-line a impozitelor şi taxelor locale şi diminuarea birocraţiei prin scurtarea termenelor de eliberare a documentelor.

Spre exemplu, Oradea este singurul oraş din ţară în care eliberarea autorizaţiei de construire se face în 15 zile, reprezentând doar jumătate din termenul legal de 30 zile.

Orientarea spre producţie

Printre calităţi oraşului a mai fost enumerată calificarea forţei de muncă reprezentată de cei circa 25.000 de studenţi care urmează cursurile celor patru universităţi orădene şi înfiinţarea şcolii profesionale Eurobusiness, axată pe pregătirea elevilor în domeniile cele mai solicitate pe piaţa forţei de muncă.

În plus, poziţionarea geografică a oraşului la graniţa cu Ungaria permite orientarea strategică a companiilor care produc aici către piaţa occidentală. Printre companiile stabilite în Oradea care se orientează spre export au fost enumerate producătorul de materiale de construcţii Adeplast, dar şi alţi producători precum Shinheung Electronics sau Faist Mekatronic.

Un argument în plus pentru a dovedi atractivitatea oraşului este stabilirea la Oradea a unor mari investitori, printre care grupul american Emerson, care a început luna aceasta construcţia primei hale din parcul industrial.

Banatul e "fruncea"

Topul celor mai bune oraşe pentru afaceri este deschis în mod surprinzător de "capitala" Banatului. Timişoara a ieşit în evidenţă datorită multiculturalităţii date de poziţionarea pe graniţă, accesului rapid la culoarele de transport paneuropene, forţei de muncă bine pregătită şi polarizării activităţii economice din vestul ţării.

Capitala, localitatea cu cel mai mare Produs Intern Brut pe regiune şi cap de locuitor, a pierdut locul întâi datorită emigrării forţei de muncă înalt calificate, trendului ascendent al tarifelor la utilităţi şi a birocraţiei excesive.

Un onorant loc trei în topul celor mai atractive oraşe ocupă municipiul Cluj-Napoca graţie bazinului de forţă de muncă înalt calificată reprezentat de cei peste 100.000 de studenţi a celor 11 universităţi clujene şi scutirii de impozite şi taxe a activităţilor de cercetare şi a producţiei în parcurile industriale.

Locul patru, cel imediat în faţa Oradiei, a revenit oraşului Ploieşti, graţie activităţii din domeniul petrolier. În judeţul Prahova se procesează peste 50% din producţia petrolieră a României.