Pariul cu agricultura s-ar putea să funcţioneze. Dacă nu pentru fermieri, măcar pentru procesatori.

Topul celor mai profitabile firme realizat de BIHOREANUL pe baza datelor din bilanţul contabil depus de companii pe ultimul an arată că Zahărul SA este cea mai profitabilă firmă din judeţ. În ciuda prăbuşirii pieţei imobiliare, clasamentul celor mai rentabile afaceri este încă dominat de companii şi producători de materiale din domeniul construcţiilor, urmate de unităţi din turism şi comerţ.

Gustul dulce al banilor

Societatea Zahărul Oradea SA este cea mai profitabilă care activează în Bihor. Acţionarii acesteia vor avea de împărţit la sfârşitul anului un profit net de nu mai puţin de 15 milioane lei, adică aproximativ 3,5 milioane euro. Compania aparţine grupului franco-german Cristal Union şi este singura care mai funcţionează în România după ce unităţile de la Carei şi Arad au fost trecute în conservare. Fabrica a fost supusă în ultimii ani unui proces intens de retehnologizare, care a presupus investiţii de peste 6 milioane euro, lucrând în medie cu 290 de angajaţi.

Pentru următoarele locuri în topul celor mai profitabile firme, în ciuda prăbuşirii pieţei imobiliare, concurează cot la cot constructorii Selina SRL, cu un profit net declarat pe 2009 de 8,9 milioane lei, şi Gavella Com SRL, cu un câştig curat de 8,4 milioane lei. O apariţie interesantă în rândul celor mai tari firme o constituie Sab General Construct. Înfiinţată în 2008, compania are doar cinci angajaţi, şi este beneficiara unui profit de 12,5 milioane lei, dar în spatele consorţiului se află firme de construcţii şi producători de materiale importante, între care cunoscuta Saboplast, specializată în geamuri termopan.

Constructorii, ultimul val...

08 Dan Octavian.jpgLista celor mai profitabile firme continuă cu producătorul de materiale de construcţii Euro Cărămida SA Biharia (Europoroton), cu un câştig de 8,7 milioane lei, urmată de SC Turism Felix, cu 7,8 milioane lei şi producătorul de mase plastice Plastor, cu 7,1 milioane lei. Cu un profit net de 6,5 milioane lei, societatea Lotus Market SA este singurul dezvoltator imobiliar şi retailer din topul celor mai profitabile companii bihorene. Consultanţii în afaceri spun că diversitatea firmelor care au reuşit să facă profit în ciuda crizei nu ar trebui să mire pe nimeni. "Practic nu mai există domenii favorite, aşa cum erau înainte afacerile imobiliare. Fiecare firmă e lider de piaţă pe domeniul său şi sunt convins că această proporţie se va menţine şi pe viitor", declară pentru BIHOREANUL Dan Octavian (foto), consultant în afaceri.

Acesta susţine că apariţia constructorilor în topul celor mai profitabile firme se datorează "unui rest de lucrări şi încasări" rămas din 2008, când construcţiile făceau încă bani frumoşi. "Părerea mea e că aceste companii nu se vor mai regăsi anul viitor în topul celor mai profitabile firme, şi chiar s-ar putea să aibă probleme în 2011". Dan Octavian nu exclude ca începând chiar din acest an topul celor mai profitabile firme să înceapă să fie dominat de producătorii de bunuri şi retaileri.

Micii giganţi

Consultantul îşi argumentează spusele prin faptul că topul firmelor bihorene din punctul de vedere al cifrei de afaceri este dominat mai nou de producători şi comercianţi. În fruntea listei figurează producătorul de componente electronice Celestica, cu o cifră de afaceri de 649 milioane lei, urmat de retailerul de încălţăminte Leonardo cu 408,7 milioane lei, procesatorul Zahărul SA cu 240 milioane lei, şi vânzătorul de mobilă şi articole de uz casnic, Proges SRL, cu 228,5 milioane lei.

În contextul crizei, cifra de afaceri - criteriul de bază după care organizaţiile patronale bihorene făceau până de curând topul celor mai puternice firme - s-ar putea să devină însă irelevant. "Multe firme care astăzi par solide, dacă nu sunt gestionate cu grijă, pot foarte uşor să intre în insolvenţă, pe fondul datoriilor sau chiar al pierderilor acumulate", spune consultantul în afaceri.

Mergi ori crapă!

BIHOREANUL a făcut şi topul companiilor cu cele mai mari pierderi, iar în capul listei figurează retailerul de încălţăminte şi articole de pielărie Leonardo, cu o gaură de 225 milioane lei. Locul secund îi revine, la mare distanţă, firmei Atlas Telecom Network, concurentul RCS&RDS, care a declarat pierderi nete de 37,1 milioane lei. Deloc surprinzător, topul perdanţilor mai cuprinde furnizorul de energie termică  Electrocentrale, cu un minus de 22,9 milioane lei, firma de construcţii a lui Călin Raita, Raicris Construct (cu pierderi de 18,2 milioane lei) şi producătorul de mezeluri Florelia din Sântandrei, cu o gaură de 18 milioane lei.

La fel, exploatarea minieră de la Dobreşti, Mineral Mining, înregistra la sfârşitul anului trecut pierderi de 9,5 milioane lei, Distrigaz Vest declara minusuri de 5,3 milioane lei, iar fostul producător de mezeluri Cominca, trăgea linie la pierderi de 4,5 milioane lei. "O bună parte din firmele cu pierderi sunt astăzi în insolvenţă sau chiar au declarat faliment. În majoritatea cazurilor, soarta lor ţine de capacitatea managerilor de a restructura afacerea şi de a lua totul de la zero pe temelii sănătoase", afirmă Dan Octavian. Măsurile, dureroase pentru patroni şi total nepopulare pentru angajaţi, vor trebui luate pentru a salva ce se mai poate din afaceri altă dată înfloritoare, deoarece criza nu iartă pe nimeni. Iar în marasmul economic care se anunţă pentru anul 2011, cea mai mică slăbiciune se poate transforma într-o rană mortală...


"În anul 2009 profiturile mari erau cantonate încă în zona imobiliară. La o analiză a anului 2010, care va putea fi făcută undeva la mijlocul anului viitor, vom vedea în mod clar că firmele de construcţii vor dispărea din top, iar locul lor va fi luat de producători"

Dan Octavian, consultant în afaceri


08 Fandly.jpgTOPUL FĂRĂ "BAŞTANI"
Marii contribuabili la secret

Topul firmelor din judeţ realizat de BIHOREANUL pe baza bilanţului contabil depus la Registrul Comerţului de agenţii economici pe anul 2009 cuprinde toate cele 16.070 firme mijlocii şi mici care evoluează pe piaţa locală. Din lista câştigătorilor şi perdanţilor lipsesc marii contribuabili, cum ar fi Transilvania Import Export, Holcim sau Repcon, pentru simplul motiv că cifrele oficiale sunt trecute la secret. "Firmele mari îşi depun bilanţul contabil la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aşa că nu deţinem date cu privire la ele", a declarat pentru BIHOREANUL Marius Fandly (foto), director executiv adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor.

Evidenţa marilor contribuabili a fost preluată la nivel central din ianuarie 2005, în scopul unei mai bune colectări la bugetul statului, aceştia generând circa 30% - 40% din totalul veniturilor bugetului general consolidat.