Inspectorul şcolar Radu Mazilescu, secretarul Comisiei de Bacalaureat de la nivelul Inspectoratului Şcolar Bihor, a prezentat noul sistem de examinare introdus din acest an, şi care desparte vechile probe orale, denumite acum evaluări ale competenţelor, de probele scrise, care vor avea loc la începutul verii.

Astfel, în perioada 15-17 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor de comunicare în limba română şi limbile materne ale elevilor din minorităţile naţionale, între 19 şi 29 aprilie sunt programate evaluările aşa-numitelor competenţe digitale (utilizarea calculatorului) şi în intervalul 31 aprilie-4 mai va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice la limbile moderne.

"La evaluarea competenţelor de comunicare în limba română şi în limbile materne nu se vor mai da note şi nici calificative de tipul admis ori respins ci, în funcţie de punctajele primite de la examinatori, vor primi certificate de competenţe pentru utilizator mediu, utilizator avansat şi utilizator experimentat", a spus profesorul Radu Mazilescu.

După cum se vede, nu va mai putea fi "picat" niciun candidat la aceste probe, deoarece nu există, pur şi simplu, varianta ca un "utilizator" al limbii române, ori maghiare, germane, slovace etc, să fie considerat mai slab decât "mediu". Explicaţia bizareriei a dat-o tot Mazilescu, profesorul spunând că Ministerul Educaţiei "presupune că, după 12 ani de şcoală, orice absolvent va avea cunoştinţe suficiente de limba română ori de limbă maternă".

Evaluarea nu va consta într-un examen de literatură, ci de înţelegere a unor texte şi de comunicare, a mai explicat inspectorul şcolar.

Mazilescu a mai spus că, prin introducerea noului sistem, examinatorii candidaţilor vor fi chiar profesorii cu care aceştia au făcut şcoala, iar examenele vor avea loc în şcoli, nu pe centre de Bac, ca până acum, scopul fiind decongestionarea programului elevilor, care în trecut era aglomerat pe perioada a două săptămâni, când copiii susţineau examene la toate disciplinele.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Bihor a anunţat că la Bac-ul care va începe luna viitoare se pot înscrie şi candidaţii respinşi din seriile precedente. "A existat o sesiune de înscriere între 14 şi 18 decembrie, şi se mai pot înscrie pentru o sesiune specială între 31 mai şi 5 iunie, sau pentru cea din luna august", a precizat, în acest sens, inspectorul general Dorel Luca.

Tot o noutate va fi şi modul de examinare a competenţelor lingvistice la limbile moderne. La aceste discipline, vor fi trei probe: una scrisă, de 90 de minute, una orală, de 10-15 minute, şi o probă de înţelegere a unui text audiat, de 20 de minute, după care candidatul va trebui să demonstreze că a înţeles textul vorbit în limba modernă respectivă.

O altă noutate a Bac-ului 2010 este că elevii care deja au obţinut certificate de competenţă lingvistică de tip Toeffl ori Cambridge, de pildă, nu vor mai fi nevoiţi să susţină evaluarea la limbile moderne, ci vor putea să echivaleze respectivele certificate de competenţă lingvistică.

Similar pot proceda, pentru echivalare, posesorii certificatelor de tip ECDL (Certificatul European de Operator pe Calculator) la proba de evaluare a competenţelor digitale.

Anul acesta, conform estimărilor conducerii Inspectoratului Şcolar, în Bihor sunt aşteptaţi să susţină Bacalaureatul în Bihor circa 7.000 de absolvenţi.